Skijališta štete planinskoj vegetaciji

Pripreme skijaških staza dugoročno utječu na alpske biljke, posebno na velikim uzvisinama, otkrili su švicarski znanstvenici.

Učinci će biti i veći kad globalno zatopljenje prisili službe zadužene za održavanje skijališta da koriste više umjetnog snijega i otvore staze na većim visinama, tvrde znanstvenici, a prenosi BBC.

Švicarski su znanstvenici usporedili vegetaciju u 12 švicarskih skijališta te su utvrdili da se biljni pokrov smanjio za 9 posto te da na stazama ima 11 posto manje biljnih vrsta. Najviše su pogođene šumske biljke i proljetnice.

Posljedice su najočitije na višim planinskim predjelima pa se može predvidjeti da će u budućnosti situacija biti još gora kada se skijališta počnu "seliti" na veće visine.

Istraživanje su proveli znanstvenici iz Švicarskog saveznog instituta za snijeg i istraživanje lavina (SLF), Sveučilište u Zuerichu i sveučilišta Potsdam u Njemačkoj.

Šteta koju rade strojevi za ravnanje terena posebno je velika, otkriveno je ovim istraživanjem. Izravnani teren pet puta je ogoljeniji nego neizravnani i čak 30 godina nakon takve 'operacije' na njemu ne može se potpuno prekriti s vegetacijom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na velikim visinama, posebno iznad granice rasta drveća vrlo je teško ponovno prekriti vegetacijom područja koja su izravnana", kazao je botaničar Christian Rixen koji je vodio istraživanje. "Što smo više, to je teže", dodao je.

S obzirom da leži dulje od prirodnog snijega, umjetni snijeg je pogodan za biljke koje mogu rasti i pod snježnim pokrivačem poput običnih pasvica, vrijeska, gorčice i drugih proljetnica.

Takve promjene u vegetaciji mogu imati i opsežnije posljedice, ističu znanstvenici.

Smanjivanjem biljnog pokrova na skijalištima tlo može postati podložnije eroziji i manje kvalitetno za ljetne aktivnosti poljoprivrednika i planinara, dodaje Rixen.

(Hina) xbis ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara