Skinute skulpture sa šibenske katedrale

S KATEDRALE sv. Jakova danas su zbog znatnih vremenskih oštećenja skinute skulpture arhanđela Gabrijela i blažene Djevice Marije koje su jučer s južnog dijela krovišta (transepta) šibenske prvostolnice bile spuštene na sakristijski krov.

Kipove teške oko 800 i 600 kilograma na tlo su ručno i koloturom spustili radnici zadarskoga poduzeća "Krševan", specijalizirani za restauratorske radove na spomenicima kulture.

Po riječima Miroslava Škugora, višeg konzervatora u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Šibeniku, skulpture s katedrale su u vrlo lošem stanju, osobito Gabrijel, kojemu se uopće ne razaznaju crte lica.

"Kamen skulptura se ljuska, a oštećenja su duboka do jednog centimetra, zbog čega se potpuno izgubila likovna izražajnost djela. Oštećenja su glavni razlog što smo odlučili skinuti skulpture, jer krov južnog transepta katedrale ne omogućuje obavljanje istražnih radova na tim kipovima, što je nužno za njihovu restauraciju", kazao je Škugor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po riječima Mile Mesića iz poduzeća "Krševan" dvije skulpture s katedrale sv. Jakova spuštane su "vrlo polako uza sav mogući oprez, obavijene tkaninom da se ne bi oštetila kamena ploha".

"Spuštanje smo obavljali ručno, uz dvostruko osiguranje. Da smo možda rabili električni kolotur, svaki nestanak struje, koji je uvijek moguć, uzrokuje određeno trzanje koje bi moglo oštetiti kipove. Na sličan su način kipovi i smješteni na krovište katedrale, samo što mi danas imamo nešto usavršenju opremu", kazao je Mesić. Dodao je da je taj posao jedan od težih koje je radio, iako je ljetos spuštao teže kamene komade s crkve sv. Šime u Zadru, ali s puno manje visine.

Za oštećenja skulptura sa šibenske katedrale, koja je zbog svoje jedinstvenosti uvrštena i na popis UNESCO-ove baštine, znalo se i prije, ali se nisu znali razmjeri štete. Škugor je ocijenio da bi se nakon istražnih ispitivanja i restauriranja izvornika na katedralu trebale postaviti replike u kamenu. Originali bi bili izloženi u nekom od muzeja, a utjecaju vremena na krovištu katedrale bile bi ubuduće izložene replike.

Stručnjaci danas drže da je autor skulptura Gabrijela i Marije Bonino iz Milana, iako su se one prije pripisivale Nikoli Firentincu.

"Da su te skulpture djelo Firentinca, zaključeno je promatranjem s velike daljine, s tla. Istražnim radovima i to ćemo provjeriti, ali, primjerice, za jednu skulpturu na mjesnom groblju u Pirovcu definitivno se zna da ju je izradio Bonino iz Milana, a i po svom izričaju jako je slična skulpturama s katedrale", kazao je Škugor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara