Škola primijenjene umjetnosti slavi 120. obljetnicu

ŠKOLA primijenjene umjetnosti i dizajna danas je u Staroj gradskoj vijećnici svečanom sjedicom Nastavničkog vijeća obilježila 120. godišnjicu osnutka.

Obljetnica te prve strukovne škola u Hrvatskoj, koja je osnovana 1882. kao Obrtna škola, posvećena je graditelju i obnovitelju sakralnih i stambenih objekata Hermannu Bolleu.

Začuđuje kako je Hermann Bolle zaboravljen u javnosti, bez obzira na brojna važna dostignuća i tragove koje je ostavio u Zagrebu i po cijeloj Hrvatskoj, rekao je ravnatelj Škole Rudolf Gruden.

On je najavio da će se večeras u prostorima Škole otvoriti izložba posvećena Bolleu, dugogodišnjem ravnatelju te škole koju je sam i projektirao, a objavljena je i knjiga koja prati izložbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja (HŠM) Elizabeta Serdar podsjetila je na dugu suradnju tog muzeja sa slavljeničkom školom. Po njezinim riječima, jedna od najvrednijih cjelina HŠM-a je ´Pariška soba´, za koju su namještaj izrađivali upravo učenici i profesori zagrebačke Obrtne škole, po Bolleovim nacrtima.

Škola je u proteklih 120 godina programski pratila povijesne, kulturološke i tehnološke promjene, od umjetničkog obrta i primijenjene umjetnosti do dizajna. To je prva hrvatska umjetnička škola s priznatim statusom srednje škole.

U Muzeju Mimara, u sklopu proslava obljetnice, 17. prosinca održat će se modna revija ´Etno naših prostora´ s radovima dvadesetak učenica Tekstilnog odjela Škole.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara