Skoplje: Albanski političari razgovarali s naoružanom skupinom

Skoplje: Albanski političari razgovarali s naoružanom skupinom
S NAORUŽANOM skupinom u odorama s oznakama tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koja već mjesecima drži pod nadzorom selo Kondovo u neposrednoj blizini Skoplja, razgovarali su u ponedjeljak navečer čelnici albanskih stranaka u Makedoniji, javili su u utorak makedonski mediji.

Do ovog posjeta je došlo nakon što su mediji opetovano pisali kako skupina drži selo pod nadzorom tako da se ulazak u njega dopušta samo mještanima.

Prema izjavi čelnika vladajuće Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmetija, u Kondovu nema naoružanih terorista, već se radi, kako je rekao, o skupini izmanipuliranih mladića koji su nezadovoljni provođenjem Ohridskog okvirnog dokumenta po kojemu bi bivši pripadnici tzv. oslobodilačke vojske trebali biti amnestirani i integrirani u policijski sastav Makedonije. Ahmeti je dodao da su zahtjevi opravdani i da će biti razmotreni u institucijama sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz Ministarstva pravde međutim tvrde da je proces amnestije završen do određenog roka, nakon oružanog sukoba albanskih pobunjenika s makedonskim oružanim snagama 2001. godine. Ostaje skupina od 12 pripadnika OVK koji su osumnjičeni za zločine i nalaze se na spisku za Haag.

Makedonski mediji navode da se u selu nalazi stotinjak naoružanih bivših pripadnika OVK iz Makedonije i s Kosova koji su, kako se tvrdi, došli naplatiti dug u visini od 2 milijuna eura od DUI za sudjelovanje u vojnom sukobu 2001. godine.

Mediji također tvrde da se naoružane skupine nalaze u još nekim skopskim selima kao i u nekoliko sela u Kumanovskom kraju i da sve to sliči na stanje prije izbijanja sukoba 2001. godine.

Makedonska policija, koja nema pristup u Kondovo, čeka da se problem riješi putem pregovora jer ako bi intervenirala, priopćeno je iz MUP-a, mogle bi se izazvati neželjene posljedice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara