SKOPLJE: BORAVIŠTE OSUMNJIČENOG BIVŠEG MINISTRA BOŠKOVSKOG I DALJE NEPOZNATO

U Skoplju se u srijedu navečer i dalje ne zna gdje se nalazi bivši makedonski ministar unutarnjih poslova Ljube Boškovski, koji je osumnjičen da je u ožujku 2002. godine zapovjedio ubojstvo šestorice Pakistanaca i jednog Indijca u mjestu Raštanska Lozja pokraj Skoplja.

U srijedu se nisu oglasili ni njegovi odvjetnici, koji su u utorak tvrdili da je uhićen, niti policija koja tvrdi da je nestao.

Makedonsko Sobranje nakon višesatne rasprave večeras je potvrdilo odluku imunitetno-mandatne komisije o oduzimanju zastupničkog imuniteta Boškovskom, bez glasova oporbene parlamentarne stranke VMRO-DPMNE. Nije prihvaćeno zalaganje zastupnika te stranke da Sobranje obnovi postupak i donese vlastitu odluku jer, kako su rekli, ta komisija ni po Ustavu, ni po Poslovniku nema pravo donositi takvu odluku. Oni su ukazali i na više propusta u proceduri za izdavanje naloga za pritvaranje Boškovskog i zatražili da se brani sa slobode.

Posebno su zamjerili policiji što je optužbe protiv njega iznijela javno na konferenciji za novinare i proglasila ga navodno krivim prije suđenja. Oporba smatra i da je slučaj Boškovski iskonstruirala vlast odmah nakon izbora kako bi skrenula pozornost javnosti s neregularnosti predsjedničkih izbora i kako bi se obračunala s braniteljima Makedonije u oružanim sukobima 2001. godine s pripadnicima Oslobodilačke narodne armije Albanaca (ONA), koja je kasnije raspuštena, a većina njezinih pripadnika rehabilitirana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog slučaja ubojstva imigranata iz Pakistana i Indije već su pritvorena četvorica pripadnika makedonske specijalne postrojbe "Lavovi" i njihov zapovjednik.

Ljube Boškovski ima, uz makedonsko, i državljanstvo Republike Hrvatske gdje je živio više od 20 godina i sudionik je Domovinskog rata. Hrvatsko državljanstvo bilo je motiv javnom tužiteljstvu da zatraži hitno oduzimanje zastupničkog imuniteta Boškovskom kako bi bio odmah pritvoren, da ne bi pobjegao u Hrvatsku koja bi, kako je rečeno, vjerojatno odbila njegovo izručenje Makedoniji.

(Hina) xmda ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara