Skoplje: Solana na svečanosti pokretanja policijske misije EU

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice Javier Solana sudjelovao je u ponedjeljak prijepodne u Skoplju, u nazočnosti makedonskoga državnog vrha, na prigodnoj svečanosti početka jedogodišnje policijske misije EU u Makedoniji kojom europske policijske snage preuzimaju dužnost od međunarodnih mirovnih snaga.

Makedonski parlamentarci u petak su jednoglasno prihvatili dolazak policijske misije EU, pod nazivom Proxima, koja će zamijeniti 350 ljudi iz europske vojne misije Concordia, kojoj mandat istječe 15. prosinca.

Solana je tom prigodom naglasio da je za Europsku uniju ovo veliki dan, jer je bila u mogućnosti pridonijeti pozitivnom razvoju događaja u zemlji koja je bliska Uniji. Uz to, izrazio je zahvalnost SAD-u, NATO-u i OESS-u koji su, kako je rekao, osigurali resurse vojnoj misiji.

Policijska misija "Proxima" s 200 policajaca pomoći će svojim makedonskim kolegama u razvoju europskih standarda te službe, a Unija će u Makedoniji biti i politički prisutna preko svog specijanog predstavnika, ali i tehničkom i financijskom pomoći, dodao je Solana.

Policijska misija u kojoj će osim predstavnika Europske unije biti i predstavnici SAD-a, Noveške, Islanda, Turske, Kanade, Rusije, Ukrajine i Švicarske imat će savjetodavni karakter kako bi pomogla makedonskoj policiji u borbi protiv organiziranoga kriminala, te u reformama ove službe i građenju povjerenja stanovništva prema njoj.

Strani policajci uglavnom će biti raspoređeni u policijskim postajama u Skopju, Tetovu, Gostivaru, Kumanovu, Debru i Ohridu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara