SKOPLJE: STUDENTI PROSVJEDOVALI ZBOG SVEUČILIŠTA U TETOVU

Nekoliko tisuća studenata skopskog i bitolskog Sveučilišta u utorak je prosvjedovalo u Skoplju zbog legaliziranja još jednog sveučilišta u Tetovu na albanskom jeziku.Studenti su se najprije okupili i prosvjedovali ispred zgrade makedonskog parlamenta kojemu je na dnevnom redu današnje sjednice zakon o priznavanju tetovskog sveučilišta a zatim pred zgradom ministarstva obrazovanja i vlade. Prosvjed je protekao uglavnom mirno.

Prema zahtjevima prosvjednika koji su izneseni ispred zgrade Sobranja, prosvjed nije usmjeren protiv visokog obrazovanja Albanaca ali ono ne smije biti na štetu ostalih državnih sveučilišta kojima se smanjuju sredstava da bi se financiralo ovo sveučilište. Pogotovo što u Tetovu već postoji visokoobrazovana institucija "Jugoistočna Europa", a u okviru skopskog sveučilišta i Pedagoški fakultet na albanskom jeziku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici tvrde da je na snazi i pozitivna diskriminacija kojom se studenti albanske nacionalnosti upisuju pod mnogo povoljnijim uvjetima nego studenti makedonske nacionalnosti.

Nakon prosvjeda predstavnika organizatora primio je predsjednik Makedonije Boris Trajkovski.

(Hina) mdam sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara