SKORO DVIJE TREĆINE NIJEMACA OBNOVU BIVŠE ISTOČNE NJEMAČKE SMATRA NEUSPJEŠNOM

Gotovo dvije trećine Nijemaca proces obnove bivšeg DDRa smatra neuspjelim, pokazuje ispitivanje javnog mišljenja što ga je, po nalogu državne TV postaje ARD, proveo institut Infratest dimap. L

Kako proizlazi iz tog ispitivanja, čije rezultate u petak objavljuje njemački tisak, samo 33 posto građana drže da je obnova istoka zemlje pokazala rezultate.

Bivši povjerenik vlade zadužen za arhiv tajne policije DDR-a Stasi, Joachim Gauck procjenjuje da će veliki dijelovi bivšeg DDR-a u sljedećih nekoliko godina zbog odseljavanja stanovništva u potpunosti opustjeti. On je u razgovoru za "Berliner Zeitung" izjavio da sadašnji sistem subvencija za ulaganja na istoku treba "temeljito preispitati".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednje vrijeme se u Njemačkoj razvila rasprava oko toga u kojoj je mjeri obnova bivšeg DDR-a odgovorna za trenutno nepovoljno gospodarsko stanje u zemlji. Od ujedinjenja dviju njemačkih država je u svrhu obnove gospodarstva i infrastrukture bivšeg DDR-a utrošeno 1,25 bilijuna eura. Gauck istovremeno upozorava na to da se stanovnike bivšeg DDR paušalno optužuje za gospodarske poteškoće u zemlji.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara