Škorpioni proizvode dvije vrste otrova

PRVO oružje škorpiona nije smrtonosan otrov, nego manje otrovna tekućina koja izaziva strašne bolove, objavili su znanstvenici dodajući da te životinje pravi otrov koriste samo u krajnjoj nuždi.

Entomolozi predvođeni Bruceom D. Hammockom sa Sveučilišta Kalifornija, otkrili su da škorpion proizvodi dvije vrste otrova.

Kada je suočen s prijetnjom, škorpion najprije izlučuje bistru tekućinu, a ako se prijetnja nastavi počinje proizvoditi smrtonosan otrov sličan mlijeku.

´To je pametna strategija, jer pravi otrov sadrži mnogo proteina i peptida, koje je škorpionima teško proizvesti. Oni zato umjesto bržim i učinkovitijim oružjem, žrtve najprije napadaju otrovom koji je lakše proizvesti´, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Taj prvi otrov uz pomoć kalijevih soli koje sadrži blokira receptore u životinjskim stanicama i uzrokuje strašne bolove.

Znanstvenici su pokuse izvodili na vrsti patabuthus transvaalicus, jednoj od najsmrtonosnijih vrsta škorpiona koja živi u Južnoj Africi.

Sustav dvostrukog otrova otkriven je u svih škorpiona obuhvaćenih pokusom, no Hammock misli kako se još ne može sa sigurnošću reći da isto čine i ostale vrste.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara