Škotski liječnici ultrazvukom liječe slomljene kosti

Škotski liječnici ultrazvukom liječe slomljene kosti

Ilustracija: Arhiva

ŠKOTSKI liječnici koriste ultrazvuk kako bi pomogli pacijentima sa lomovima kostiju. Istraživanja pokazuju kako se pacijenti za trećinu kraće oporavljaju kada se koristi ova metoda sa ultrazvukom.

Ultrazvučni valovi izazivaju stanične vibracije za koje liječnici kažu da stimuliraju oporavak i zarastanje kostiju. Tehnologija je slična onoj koja se koristi u praćenja rasta fetusa kod trudnih žena, samo što je drugačija zvučna frekvencija, piše BBC.

Metoda liječenja je još uvijek jako skupa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijent tijekom tretmana ništa ne osjeća, a zvučni valovi stimuliraju staničnu aktivnost. Pacijent Gary Denham je primio ovu terapiju nakon što je pao i ozlijedio gležanj. Njegov oporavak bi obično trajao od šest mjeseci do godinu dana, no uz ultrazvuk je izliječen za četiri mjeseca.

Škotski liječnici su prvi u 50-im godinama razvili korištenje ultrazvuka kao dijagnostičkog alata. Sada ga već koriste i u terapeutske svrhe kao što je zarastanje kostiju. Ova metoda je još uvijek poprilično skupa te se trenutno koristi samo u težim slučajevima. No, kada se naprave manji i jeftiniji ultrazvučni uređaji, tada će se moći koristiti češće i za lakše pacijente.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara