Skraćenja civilne službe ipak neće biti

Skraćenja civilne službe ipak neće biti

OD PRIJEDLOGA Ministarstva pravosuđa da se civilno služenje vojnog roka skrati s osam na šest mjeseci najvjerojatnije neće biti ništa. Ministrica obrane Željka Antunović smatra da civilni vojni rok treba produžiti na devet mjeseci, a ne smanjiti.

Vladina koordinacije za unutarnju politiku kojoj je na čelu potpredsjednik Goran Granić, te koordinacija za društvene djelatnosti s ministricom obrane Željkom Antunović na čelu, jučer su odbile prijedlog Ministarstva pravosuđa da se civilno služenje vojnog roka skrati s osam na šest mjeseci.

Mišljenja dviju vladinih koordinacija nadležnih za pitanje vojnog roka tek su savjetodavna, a konaču odluku donijet će Vlada na sutrašnjoj sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog Ministarstva pravosuđa nije dobio potporu niti dva resorna ministarstva, obrane te rada i socijalne skrbi, pa je malo vjerojatno da će dobiti zeleno svejtlo u Vladi.

Predstavnik MORH-a na jučerašnjoj sjednici Vladine koordinacije za unutarnju politiku zatražio je da služenje vojne obaveze traje devet mjeseci. Upozorio je da unatoč činjenici što civilno služenje traje dva mjeseca dulje, broj onih koji se pozivaju na prigovor savjesti i traže civilnu službu sve je veći, pa je pitanje tko će ostati za novačenje.

Samo u prvoj polovici ove godine za civilnu službu prijavilo se 4.000 od 25. 000 mladića, koliko ih godišnje stasa za vojsku. Procjenjuje se da će takvih zahtjeva do kraja godine biti od 8.000 do 9.000.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara