Skromni Putin ne želi ulice sa svojim imenom

Skromni Putin ne želi ulice sa svojim imenom

RUSKI PREMIJER Vladimir Putin ne bi htio da se ulice nazivaju po njegovom imenu, izjavio je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Ta je izjava došla nakon što su vlasti u Groznom, glavnom gradu Čečenije, odlučile najveću gradsku ulicu nazvati po Putinu. Čečenski predsjednik Ramzan Kadirov, bivši pobunjenik, a danas vjerni ruski saveznik, u nedjelju je taj potez obrazložio izrazom zahvalnosti "zato što je čečenski narod spasio od genocida".

Imenovanje ulice Groznog po Putinovom imenu je na Zapadu i od liberalnog dijela ruske javnosti dočekano s kritikama. Godine 1999. je upravo Putin, tadašnji premijer u Jeljcinovoj vladi, pokrenuo drugi vojni pohod sa ciljem slamanja separatističke pobune u toj ruskoj republici. Pri tome je Grozni temeljito razoren, a ubijene su na tisuće ljudi.

Peskov je objasnio kako Putin neće vršiti pritisak na lokalne dužnosnike, ali "da preferira da se ulice ne nazivaju po njegovom imenu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je za vrijeme svoja dva predsjednička mandata stekao enormnu popularnost, s obzirom na to da mu mnogi Rusi pripisuju uspjehe u drugom čečenskom ratu, obračunu s oligarsima, povratak Rusije kao velike sile te dramatičan porast životnog standarda u usporedbi s Jeljcinovim vremenima. Ta je popularnost, s druge strane, iskazivala i na načine koji mnogi kritičari uspoređuju s kultom ličnosti.

Peskov je izjavio kako premijer to ne podržava, a osim imenovanja ulica po njegovom imenu "smeta mu i podizanje kipova i stavljanje njegove slike u školske udžbenike".

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara