Skup o proizvodnji kamenica

Povodom obilježavanja Sv. Josipa Dana kamenica, danas je u vili Koruna u Malom Stonu počeo međunarodni simpozij "Stonska kamenica hrvatski proizvod za 21. stoljeće".

Skup je okupio stotinjak sudionika, među kojima su i stručnjaci iz Francuske, Irske, Norveške, Hrvatske i Grčke. Organizirali su ga Razvojno-istraživački centar za marikulturu i Veleučilište u Dubrovniku, a pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva i Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Okupljenima se uvodno obratio pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva zadužen za ribarstvo dr. Ivan Katavić koji je govorio o "Strateškom opredjeljenju za razvitak hrvatske marikulture".

Rekao je da je cilj svrstati Hrvatsku u skupinu vodećih zemalja u proizvodnji morske ribe i školjkaša te, dostizanjem međunarodno prepoznatljive kvalitete, poboljšati konkurentsku sposobnost na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Katavić je podsjetio da je proizvodnja školjkaša povećana zadnjih godina - u 2002. iznosila je 2500 tona, dok je 1997. proizvedeno 790 tona. No, primijetio je, to je još uvijek znatno manje nego u zemljama kao što su primjerice Turska ili Grčka.

Hrvatska još nije dostigla predratnu proizvodnju, iako je u zadnje dvije godine zabilježen određeni porast, posebno na ušću Krke i u Malom stonskom zaljevu. Cilj je do kraja ovoga desetljeća povećati proizvodnju na 20 tisuća tona, rekao je Katavić.

Skup nastavlja s radom sutra kada će biti priređena tradicionalna degustacija i izbor najkvalitetnije kamenice.

(Hina) hš jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara