Skup u povodu 150. obljetnice zagrebačke nadbiskupije

MEĐUNARODNI znanstveni skup "150. obljetnica uspostave Hrvatskoslavonske crkvene pokrajine i uzdignuća zagrebačke biskupije na čast nadbiskupije", u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i Društva za povjesnicu zagrebačke nadbiskupije "Tkalčić", održat će se 10. i 11. prosinca u Mariji Bistrici.

Skup će, kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, otvoriti nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, a 11 predavača osvijetlit će značenje te obljetnice za našu nacionalnu i crkvenu povijest.

Predsjednik metropolijskog Odbora proslave pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak podsjetio je da je papa Pio IX. bulom "Ubi primum placuit" 11. prosinca 1852. uspostavio zagrebačku nadbiskupiju i novu Hrvatsko-slavonsku pokrajinu.

U nju su ušle bosanska ili đakovačka i srijemska biskupija, senjsko-modruška biskupija i grkokatolička križevačka eparhija. Svečano ustoličenje prvog zagrebačkog nadbiskupa Jurja Haulika održano je 8. svibnja 1853., podsjetio je biskup Mrzljak.

U spomen na važnu obljetnicu nadbiskupije, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić proglasio je na Duhove 19. svibnja 2002. Godinu zagrebačke metropolije koja je službeno završena 8. lipnja ove godine na blagdan Duhova.

Po Mrzljakovim riječima, Odbor je odlučio proslavu završtiti znanstvenim skupom u Mariji Bistrici na kojemu će Agneza Szabo govoriti o ulozi Hrvatskog sabora i bana Jelačića u uzdignuću zagrebačke biskupije u nadbiskupiju.

Tomislav Mrkonjić iz Vatikanskog arhiva prikazat će ulogu bečkog nuncija Mihaela Viale Prelae i Svete Stolice, a Stjepan Razum pojasnit će značenje i ulogu prvoga zagrebačkog nadbiskupa Jurja Haulika.

Juraj Kolarić govorit će o zagrebačkoj biskupiji sredinom 19. stoljeća. Čitav niz predavanja bit će posvećen biskupijama koje su ušle u sastav nove crkvene pokrajine.

Andrija Šuljak govorit će o đakovačkoj, Nino Kekić o križevačkoj, dok će msgr. Mile Bogović govoriti o senjsko-modruškoj biskupiji u 19. stoljeću. Akademik Franjo Šanjek pojasnit će značenje Zagreba kao crkvenog središta svih Hrvata, a Stjepan Većković govorit će o suradnji zagrebačke metropolije i djelovanju metropolijskih ustanova tijekom 150 godina.

Uz biskupa Mrzljaka o održavnju skupa izvijestili su Juraj Kolarić, Stjepan Razum i Slavko Slišković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara