Skupocjeni porculan vraćen židovskoj obitelji iz San Francisca

SKUPOCJENA zbirka proculanskih kipića koju je 1938. talijanska vlast u Trentu (na sjeveroistoku zemlje) oduzela židovskoj obitelji koja je bježala u San Francisco, bit će vraćena vlasnicima, priopćila je u četvrtak pokrajina Trento.

Povrat je organiziran 15. lipnja u Trentu "zbog zakonskog i moralnog prava" obitelji Juliusa Kaumheimera koja je živjela u Stuttgartu, na jugozapadu Njemačke, prije nego je pobjegla pred nacističkim progonom, istaknuo je Lorenzo Dellai, predsjednik pokrajine, na konferenciji za tisak u Rimu.

Zbirka od 69 kipića iz 18. stoljeća trenutno je izložena u državnom muzeju u dvorcu Buonoconsiglio u Trentu. Osiguravatelji njezinu vrijednost procjenjuju na najmanje tri milijuna eura.

"Ta veličanstvena zbirka nikada nam ne bi dospjela u ruke da nije bilo rasističkih zakona" koje je proglasio Mussolini, rekao je Dellai.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kaumheimeri su porculan ponijeli sa sobom bježeći 1935. iz nacističke Njemačke.

Obitelj se zaustavila u Meranu na sjeveroistoku Italije, gdje se danas još govori talijanski i njemački.

Kada su talijanski rasistički zakoni iz 1938. ponovno zaprijetili Židovima, otac obitelji odlučio je prebjeći u Sjedinjene Države.

No zbirku su zaplijenili talijanski carinici koje je upozorio dužnosnik u tamošnjem uredu za kulturu, želeći je imati u svojem muzeju i znajući da je Julius Kaumheimer kolekcionar.

Njegove će kćeri, 77-godišnje blizanke, preuzeti očevu baštinu u Italiji nakon 65 godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara