Skupština Kosova glasovala za promjene Ustavnog okvira Kosova

Većinom glasova zastupnici Skupštine Kosova prihvatili su u četvrtak amandmane za promjene Ustavnog okvira kojima se on zamjenjuje Privremenim ustavom Kosova a privremene samoupravne institucije se zamjenjuju demokratskim institucijama Kosova.

Predsjednik Zakonodavnog povjerenstva i voditelj parlamentarne skupine Demokratske partije Kosova Arsim Bajrami izjavio je da se promjene Ustavnog okvira provode u sklopu ispunjenja mandata koji ima Rezolucija 1244 Vijeća Sigurnosti UN-a, kao priprema za rješavanje konačnog statusa Kosova. Svrha je tih promjena stvoriti zakonske uvjete za ispunjenje standarda koje je međunarodna zajednica odredila za Kosovo, dodao je on.

Skupština Kosova odbila je preporuku Misije UN-a na Kosovu (UNMIK) da se promjene Ustavnog okvira izostave s dnevnog reda današnje sjednice. Predstavnici međunarodne zajednice upozorili su kosovske zastupnike da su ustavna pitanja u nadležnosti UNMIK-a a da se bilo kakve promjene mogu obaviti samo uz suglasnost Vijeća sigurnosti UN.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za promjene Ustavnog okvira je glasovalo 85 zastupnika, dok su tri zastupnika bila suzdržana. U dvorani Skupštine Kosova nije bilo 22-oje zastupnika srpske koalicije "Povratak", koji i dalje bojkotiraju rad kosovskog parlamenta.

(Hina) xbb ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara