Skupština sindikata novinara o kolektivnom ugovoru i pregovorima s poslodavcima

GODIŠNJA skupština Sindikata novinara Hrvatske (SNH) na kojoj će glavna tema biti nacionalni Kolektivni ugovor za novinare i medijske radnike, te pregovore s poslodavcima, održat će se u subotu u Dubrovniku.

Udruge medijskih poslodavaca na nacionalnoj razini prihvatile su u travnju inicijativu SNH za početak pregovora o Kolektivnom ugovoru za novinare i medijske radnike Hrvatske, a pregovori su počeli sredinom svibnja.

Kolektivnim ugovorom, o kojem će na skupštini raspravljati 90-tak izaslanika iz 50-tak sindikalnih podružnica, uredila bi se minimalna socijalna, radna i profesionalna prava za novinare i medijske radnike u svim vrstama medija na nacionalnoj i lokalnoj razini, bez obzira na veličinu i vlasničku strukturu.

Ugovorom se namjerava zaštititi i stalne honorarne suradnike od kojih mnogi više godina, uz neredovite honorare, rade na "crno" puno radno vrijeme, bez mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sa strane poslodavaca u pregovorima sa SNH i Sindikatom grafičke i nakladničke djelatnosti sudjeluju Udruga izdavača novina, Hrvatska udruga radija i novina, Udruga poslodavaca Hrvatski grafičar i Hrvatska radiotelevizija.

Sindikalni izaslanici na skupštini će razmotriti izvještaje o radu i poslovanju sindikata od zadnje skupštine u lipnju prošle godine, izvještaje o radu sindikalnih podružnica, te odrediti prioritetne zadatke na kojima će raditi do iduće skupštine.

(Hina) so so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara