Skupština Srbije izabrala članove ustavne komisije

SKUPŠTINA Srbije izabrala je u četvrtak članove Ustavne komisije za izradu prijedloga novog Ustava Srbije, koju čini 20 zastupnika Skupštine Srbije (stranaka vladajuće koalicije DOS i oporbe), po tri predstavnika Vlade Srbije i Skupštine Vojvodine, te predstavnik srpske koalicije "Povratak" s Kosova.

Vlada Kosova nije se odazvala pozivu Skupštine Srbije da imenovanjem svojih predstavnika u Ustavnoj komisiji sudjeluje u izradi novog Ustava Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi Ustav, na osnovi Zakona o načinu i postupku promjene Ustava Srbije, trebao bi biti izrađen u roku od 60 dana od konstituiranja Ustavne komisije (do početka kolovoza, kako se predviđa), nakon čega slijedi javna rasprava od 45 dana, te nakon javne rasprave Ustavna komisija ima rok od 15 dana za izradu konačnog prijedloga novog Ustava.

Za usvajanje novog Ustava u parlamentu potrebna je većina glasova zastupnika, odnosno najmanje 125 od ukupno 250 zastupnika, ali najviši pravni akt mora biti potvrđen i na referendumu, na koji mora - da bi bio valjan - izaći više od polovine od ukupno upisanih birača u Srbiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara