Skupština TALIJANSKE UNIJE: financijski plan od 8,6 MILIJUNA EURA.

Vijećnici Skupštine Talijanske unije, koja je danas održana u Rijeci, prihvatili su program rada i financijski plan Talijanske unije za ovu godinu u ukupnom iznosu od oko 8,6 milijuna eura.

Za programe i aktivnosti talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji predviđeno je 3,6 milijuna eura, a za kapitalna ulaganja i održavanje 5 milijuna eura.

Od ukupne svote predviđene financijskim planom za talijansku manjinu u Hrvatskoj i Sloveniji, sa 70 posto upravlja Narodno sveučilište iz Trsta, a na žiro-račun Talijanske unije izravno se uplaćuje oko 30 posto.

Najveći dio novca osigurava talijanska Vlada, a manji dio hrvatska i slovenska vlada te Istarska županija.

Po financijskom planu za ovu godinu Talijanska unija će za programe talijanske manjine utrošiti oko milijun eura, a za kapitalna ulaganja i održavanje oko 1,5 milijuna eura. Narodno će sveučilište iz Trsta upravljati s oko 2,5 milijuna eura za programe i oko 3,5 milijuna eura za kapitalna ulaganja.

Inače, u prosincu 2002. godine Narodno sveučilište iz Trsta donijelo je odluku o ukidanju Trajnoga plana o financiranju programa i aktivnosti talijanske manjine, prihvaćenog 1996.

Skupština Talijanske unije danas je pak zatražila ukidanje te odluke i nastavak financiranja programa preko Talijanske unije u iznosu od milijun eura.

´Problemi oko isplate 1,5 milijuna eura koje na osnovi zakona iz 2001. za kapitalna ulaganja Uniji dostavlja talijanska Vlada, za sada se ne očekuju´, kazao je predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Silvano Zilli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima, kao kapitalna ulaganja predviđaju se, uz ostalo, izgradnja osnovne talijanske škole u Bujama i održavanje prostorija talijanskih zajednica. Najviše novca za programe planira se pak potrošiti za obrazovanje i održavanje dosadašnje razine rada talijanskih zajednica.

Izmjene financijskog plana za 2002. Skupština Talijanske unije nije prihvatila. Te je izmjene predložilo tršćansko Narodno sveučilište jer je u dijelu sredstava kojima raspolaže, za 350.000 eura ´probilo´ proračun, kazao je Zilli.

Predstavnici Narodnog sveučilišta iz Trstu iako pozvani, nisu sudjelovali u radu današnje Skupštine Talijanske unije.

U stanci Skupštine Zilli je novinare izvijestio o sudskom postupku koji se u Italiji vodi protiv nekoliko djelatnika tršćanskog Narodnog sveučilišta.

Naime, prije četiri godine tri vijećnika Talijanske unije pokrenuli su na tršćanskom sudu postupak utvrđivanja ispravnosti korištenja novca namijenjenog Talijanskoj uniji i talijanskoj manjini. Talijansko Državno odvjetništvo podnijelo je kaznene prijave protiv nekoliko osoba iz Narodnog sveučilišta iz Trsta radi nezakonitih isplata novca.

Nakon provedene istrage protiv njih su prije dva mjeseca podignute i optužnice.

´Kontrolama koje su tijekom istrage provedene u Talijanskoj uniji, utvrđeno je da u njenom radu nema nepravilnosti´, kazao je danas novinarima predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Silvano Zilli.

Na desetosatnoj Skupštini predočeno je i Izvješće o radu Talijanske unije od 1991. do 2002.. Odlučeno je i da se o utvrđivanju himne talijanske manjine u Istri otvori javna rasprava, te je prihvaćeno da funkcija predsjednika Talijanske unije bude profesionalizirana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara