Slatki napici debljaju djecu

STVAR je u kalorijama slatki napici, ledeni čajevi i voćni sokovi odgovorni su za debljanje djece, objavili su američki znanstvenici.

Djeca koja piju više od pola litre zaslađenih napitaka dnevno znatno su deblja od djece koja piju manje od četvrt litre, kažu nutricionisti sa Sveučilišta Cornell u New Yorku.

Industrija bezalkoholnih pića dugo je vremena tvrdila da je za porast debljine među Amerikancima odgovoran manjak tjelovježbe, a ne zaslađena pića.

No, znanstvenici su, proučavajući 30-oro djece od šest do 12 godina, utvrdili da u danima kada piju zaslađene napitke unose 244 kalorije više u odnosu na ostale dane.

Djeca tih dana nisu jela manje nego obično kako bi smanjila unos kalorija iz gaziranih napitaka, limunade i ostalih pića, ističu znanstvenici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca, koja su pila više od pola litre slatkih napitaka udebljala su se za 2.5 kilograma, a ona koja su pila manje od četvrtine za oko pola kilograma.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je na svijetu 17.6 milijuna debele djece mlađe od pet godina. Takve je djece u europskim zemljama 20 posto, a u Sjedinjenim Državama 15 posto.

Američki Centar za znanost zatražio je stoga uvođenje poreza na slatke napitke, nazvavši ih "vodenim slatkišima".

(Hina) bcav rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara