Slavlje sv. Vlaha u Dubrovniku

Dubrovčani danas 1033. put slave blagdan svog zaštitnika sv. Vlaha, ujedno i Dan grada, a središnje misno slavlje pred katedralom predvodio je nadbiskup zadarski msgr. Ivan Prenđa. L

U misnom slavlju sudjelovali su i drugi crkveni dostojanstvenici, među njima i nadbiskup splitsko-makarski u miru Ante Jurić, biskup šibenski msgr. Ante Ivas, biskup krčki msgr. Valter Župan, biskup kotorski msgr. Ilija Janjić, vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac te predstavnici županijske i gradske vlasti predvođeni gradonačelnicom Dubravkom Šuicom.

U propovijedi msgr. Ivan Prenđa je, uz ostalo, kazao kako se početak novog stoljeća može nazvati i stoljećem velikih promjena, koje su već vidljive u vjerskom, etičkom i moralnom području. "Mi sve više osjećamo da europsko društvo ne nosi više oznaku kršćanskoga društva osim tradicijski i povijesno, što je najočitije u stajalištima o obitelji. Kulturne, društvene, etičke i religiozne promjene drastično se odražavaju na obitelj. Božja nam objava o obitelji govori jedno, da je to zajednica muškarca i žene, izvor ljubavi i života, što želimo i treba sačuvati, a ono što se uvlači u suvremenu civilizaciju i društvo jest upitnost te vrjednote", naglasio je, uz ostalo, u propovijedi msgr. Prenđa.

Dodao je kako iza svega stoji mentalitet sklon užitcima, hedonizmu, u najgrubljem materijalističkom obliku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon mise, kojoj je nazočilo više tisuća dubrovačkih vjernika i njihovih gostiju iz susjednih župa, među kojima i Hrvati iz BiH te Boke kotorske, uslijedila je procesija gradskim ulicama.

Festa sv. Vlaha završava u nedjelju, 6. veljače, misom na Gorici sv. Vlaha i spuštanjem parčeve zastave s Orlandova skupa.

(Hina) xhspa ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara