Slavonci bježe u inozemstvo, a Jadran bez radnika

Slavonci bježe u inozemstvo, a Jadran bez radnika

Foto: FAH

UNATOČ velikoj nezaposlenosti, trenutno većoj od 225.700 osoba, usred turističke sezone poslodavcima u turizmu nedostaje radne snage, a Slavonija se sa svojim sezoncima, tradicionalno traženima jer slove za vrijedne radnike, istrošila.

Upozorava na to predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić. Istovremeno, država odašilje poruku kako je “čovjek ključ uspjeha u turizmu”, a od te djelatnosti očekuje da i ove godine dobrano napuni svoju blagajnu. Dosad je u sezoni 2016. prijavljeno oko 25.000 sezonaca, a od 10 do 15 posto “vrti” se na crno. U drugoj polovici lipnja te srpnju i kolovozu očekuje se da će ta brojka dosegnuti 40.000, a s “naslonjenim” djelatnostima poput trgovine i 90.000. Kao uzroci nedostatka radne snage u turizmu u STUH-u navode sezonalnost, nestabilnu političku situaciju, niže plaće od hrvatskoga prosjeka, kao i nestručnost sezonske radne snage jer u pravilu dolaze iz drugih branši, a poslodavci nemaju vremena za njihovu obuku.

Rad na crno


"Ove godine dogodilo se ono na što upozoravamo već duže – bilježimo investicije u turizmu i rast broja ležaja, pad broja dostupne radne snage i pad ugovora o radu na neodređeno. Zbog sezonalnosti poslodavci nastoje smanjiti troškove, tako da otpuštaju stalno zaposlene, što žele nadomjestiti sezoncima", upozorava Andrić za Glas Slavonije.

Kako je moguće da se Slavonija, regija koja stenje pod teretom nezaposlenosti i koja je uvijek nestrpljivo čekala turističku sezonu, iscrpila sa sezoncima? Andrić kaže kako je Slavonija bila izvorište takve radne snage, i to školovane, da je iz nje u sezonu dolazilo i do 12.000 ljudi, no da je potražnja sada mnogo veća nego prije nekoliko godina.

Iz Osječko-baranjske županije, kaže u ime Područnog ureda HZZ-a Osijek njegov pročelnik na odlasku Željko Bugarić, ove je godine na more otišlo raditi više od 3000 sezonaca. “Očekivali smo povećanje tog broja, no on se zadržao na lanjskoj razini. Dio sezonaca otišao je van, u Njemačku. No, ne zaboravimo, postoji i dio koji ide u sezonu na crno”, kaže Bugarić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara