Slavonski Brod: uspješno obavljenom eksplantacijom spašena tri života

U Općoj bolnici "Dr. Josipa Benčevića" u Slavonskome Brodu danas je na izvanrednoj konferenciji za novinare bolnička Uprava i stručni tim za eksplantaciju izvijestili o prvoj eksplantaciji organa, koja je, rečeno je, omogućila spašavanje triju ljudskih života.

Taj je zahtjevan zahvat u brodskoj bolnici obavljen jučer uz pomoć liječnika specijalista iz Zagreba.

Eksplantirani su organi maloljetne djevojke iz okolice Nove Gradiške koja je jučer pola sata nakon ponoći umrla od ozljeda zadobivenih u teškoj prometnoj nesreći, čiji su roditelji pristali na darovanje organa. "Roditelji su bili velikog srca i tako smo mogli početi vrlo zamršen postupak koordinacije za uzimanje organa u umrle osobe", kazao je prim. dr. Josip Jelić, koordinator za eksplantaciju u brodskoj bolnici.

Po njegovim riječima organi su nakon eksplantacije po strogo propisanim uvjetima prevezeni u bolničke ustanove u Zagrebu i tako su spašeni životi 55-godišnjem Splićaninu kojemu su presađena jetra i 33-godišnjoj Zadranki kojoj je su presađeni gušterača i bubreg, a bubreg je presađen 50-godišnjem Karlovčaninu koji je 11 godina bio na dijalizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Inače u Hrvatskoj trenutačno na darovanje organa čeka 920 ljudi, a najviše, 850, čeka na bubreg.

U brodskoj bolnici, koja je prvom eksplantacijom pokazala kako je ispunila stručne uvjete za obavljanje toga vrlo zahtjevnog zahvata, nadaju se kako će ih ubuduće obavljati samostalno, bez pomoći ekipe iz Zagreba.

Ravnatelj brodske bolnice dr. Davorin Đanić dodao je kako je uspješno obavljena prva eksplantacija bitan iskorak brodskoga zdravstva, koji potvrđuje visoku razinu stručnosti, ali i suvremene opremljenosti bolnice.

(Hina) vruž dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara