SLOBODNI KISIKOVI RADIKALI MOŽDA IPAK NISU TAKO LOŠI, TVRDE ZNANSTVENICI

Britanski znanstvenici tvrde da bi se morala provjeriti stara tvrdnja da su slobodni radikali (štetna skupina atoma) krivi za niz bolesti, među kojima i rak.

Istraživači s londonskoga University Collegea (UCL) tvrde da je teorija koja upozorava na toksičnost slobodnih kisikovih radikala pogrešna.

Prema toj teoriji, slobodni kiskovi radikali su destruktivna skupina atoma koja nastaje kao nusproizvod metabolizma, a njihovu proizvodnju potiču i mnogi kemijski agensi, atmosfersko zagađenje i pušenje. Oni mogu oštetiti stanične membrane i DNK, a ako nastaju u većim količinama vjerojatno su odgovorni za obolijevanje od raka, artritis i začepljenje arterija.

Od sedamdesetih godina farmaceutske tvrtke nastoje razviti lijekove koji mogu spriječiti nastanak slobodnih radikala, a mnogi vitamini, posebice E i C, kao i neke prirodne supstance, smatrali su se zdravima jer napadaju slobodne radikale.

No, najnovija istraživanja londonskog sveučilišta njihovu toksičnost dovode u pitanje.

"Mnogi pacijenti uzimali su antioksidanse zbog manjkavih teorija o njihovom terapeutskom djelovanju. Sve teorije koje povezuju slobodne radikale, nastanak bolesti i terapeutsku vrijednosti antioksidansa moraju se, u najmanju ruku, provjeriti", dodao je Tony Segal koji je predvodio istraživanje na UCL-u i čiji je rad objavljen u listu Nature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Teorija koja povezuje slobodne radikale s bolestima temelji se na pretpostavci da ih imunološki sustav koristi kao oružje protiv infekcija. Neutrofilni leukociti uz pomoć slobodnih radikala kisika zadaju smrtni udarac mikrobima.

Na tome se temelji tvrdnja da slobodni radikali, ako mogu uništiti organizme poput bakterija ili gljivica, vjerojatno mogu oštetiti i ljudsko tkivo.

No, doktor Segal tvrdi da su laboratorijski pokusi pokazali kako je ta tvrdnja pogrešna.

Mikrobe koji napadaju organizam uništavaju su enzimi, a ne slobodni radikali. Te su enzime ispitali znanstvenici s UCL-a. Premda je proces uzrokovao stvaranje slobodnih radikala, oni nisu uništavali mikrobe, rekli su znanstvenici.

Buduća istraživanja bolesti za koje se vjeruje da ih uzrokuju slobodni radikali, kažu znanstvenici, morala bi se usredotočiti na regulaciju enzima koje otpuštaju leukociti.

(Hina) xbis ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara