Slom predstečajne: Kerum zatvorio dućan u Kaštelima

Slom predstečajne: Kerum zatvorio dućan u Kaštelima

Foto: Index

ŽELJKO KERUM zatvorio je svoj jedini dućan otvoren u sklopu predstečajne nagodbe tvrtke Kerum.

Dućan u Kaštel Štafiliću otvoren je sredinom srpnja 2014. godine uz veliku medijsku pažnju, janjce i Petra Grašu. Zatvoren je u potpunoj tišini. Ispred dućana stoji bager.

Kerumu nije bilo drago što ga pitamo za dućan.

"Pa di si ti bia? Zatvoren je ima godinu dana", bio je kratak Kerum, koji se ispričao poslovnim obvezama.

Spasio Milanovićev proračun na koncu godine u kojoj mu je država spasila tri firme 

Šteta što nije imao vremena za još malo razgovora, jer ovaj dućan bio je jedino što je otvorio u planu restrukturiranja kroz predstečajnu nagodbu koja je pogođena početkom 2014. godine, a potvrđena na sudu u srpnju iste godine. Kerum je dućan u Kaštelima otvorio pet dana kasnije. Fani je bila trudna, a on je kazao da više neće ići u Sabor, u čemu je više-manje ostao dosljedan sa jednom značajnim iznimkom, a to je spašavanje posljednjeg proračuna Zorana Milanovića. I on i sestra Nevenka bili su za jer je proračun dobar. Kada su ga pitali je li što dobio, lakonski je kazao: "A što bi oni meni dali?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvog li čuđenja, na koncu godine u kojoj ga je država nagradila predstečajnim nagodbama za čak tri firme, Kerum, Adriatic i Nevu Kerum.

Predstečajna utopija

Kerumov plan, koji je država usvojila kao realan i ostvariv, bio je, kako se i pokazalo, potpuna utopija. Ukupna akumulirana dobit Keruma do 2017. godine trebala je iznositi više od 100 milijuna kuna, što bi značilo da uz aktualne marže u maloprodaji mora imati najmanje milijardu i pol kuna prihoda godišnje, a to je, dakako, uz samo jedan dućan bilo nemoguće. 

Kerumu je predstečajnom nagodbom država otpisala 30 posto duga, kamate, dala godinu dana počeka i četiri godine za otplatu preostalog.

Unatoč evidentnoj propasti predstečajne, katastrofom hotela Marjan, čija je firma Adriatic završila u stečaju jer radnicima nisu isplatili plaće dvije i pol godine, privredna aktivnost kod Keruma nije zamrla. U Periski je otvorio hotel, u Lori restoran, kopa se ponovno i u Rogoznici, gdje već ima hotel. Kupio je bager, neki dan je uz Matice Hrvatske projurio za volanom "tamića". Vješto ga je uparkirao da se javi društvu na štekatu. Večeras je opet na sastanku. Kao da Kerum i dalje radi punom parom...

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara