Slovački ministar u saborskom odboru za unutarnju politiku

ČLANOVI Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora razgovarali su u utorak sa slovačkim ministrom obrane Ivanom Šimkom, priopćeno je iz Sabora.

Glavna tema razgovora bila je reforma slovačkih i hrvatskih oružanih snaga. Predsjednik saborskog Odbora Ante Markov naglasio je da se Hrvatska nalazi pred reformom vojnog sektora i Ministarstva obrane, te da se radi o jednoj od najvažnijih hrtvatskih zadaća u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju RH i EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimko je izjavio da su slovačka iskustva u tom pitanju slična. Naglasio je pritom Slovačka provodi vojnu reformu, ne samo zbog članstva u NATO-u, već prije svega zbog koncepcije isključivo profesionalne vojske za koju se opredijelila slovačka javnost. Od 2006. godine Slovačka će imati profesionalnu vojsku i više neće biti obveze služenja vojnog roka.

Markov je slovačkog ministra izvijestio da je Hrvatski sabor u protekle tri godine usvojio dva ključna dokumenta u tom području: Strategiju obrane Republike Hrvatske i Strategiju nacionalne sigurnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara