Slovački nadbiskup veliča nacizam

SLOVAČKU je šokirala izjava bratislavskog nadbiskupa Jana Sokola da je nacistička vladavina bila "vrijeme blagostanja".

Za vrijeme Drugog svjetskog rata slovačka je vlada deportirala desetke tisuća Židova, Roma i komunista od kojih su većina završili u koncentracijskom logoru Auschwitz, gdje ih je ubijeno više od 70 tisuća.

Sokol je odbio povući svoju izjavu, ali je dodao da njegova namjera nije bila veličanje zločina nad čovječanstvom, počinjenih u ratu.

Sokol je u intervjuu za slovačku TV postaju TA3 upitan kakva su njegova sjećanja na Slovačku u ratnom razdoblju kad je ista bila pod kontrolom nacističke Njemačke u čije ju je ime vodio katolički svećenik Jozef Tiso. Sokol je na to odgovorio: "Jako cijenim predsjednika Tisa jer ga se sjećam još od djetinjstva. Bili smo jako siromašni, a za vrijeme njegove vladavine stvari su se poboljšale. U ničemu nismo oskudijevali, čak ni za vrijeme rata."

Sokolove su primjedbe brzo naišle na osudu židovske zajednice, koja je ustvrdila da je takav komentar izravna uvreda svim žrtvama holokausta. Burno su reagirali i predstavnici romske manjine.

Crkveni je vrh tako ostao dosljedan promicanju svojih visokih moralnih vrijednosti: ljubi bližnjega svog, ali samo ako vjeruje u istog Boga kao i ti. Vremena se možda i mijenjaju, ali licemjerje ostaje.

P.V.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara