SLOVAČKI PREDSJEDNIK OKRIVIO VLADU ZA POBUNU ROMA

Slovački predsjednik Rudolf Schuster u utorak je vladu u Bratislavi, odnosno njezine tržišne reforme, okrivio za pobunu koja je na istoku zemlje izbila među siromašnom romskom manjinom.

Stotine Roma zadnjih su dana izašle na ulice, pljačkaju trgovine i sukobljavaju se s policijom zbog rezova u socijalnoj pomoći koji su uvedeni u sklopu reforma što ih podržava Europska unija uoči slovačkoga ulaska u organizaciju 1. svibnja.

Vlasti su objavile da je u utorak u istočnom slovačkom gradu Trebišovu uhićeno 15 Roma. Taj je gradić večer prije bio poprište najgorih sukoba. Slovačke vlasti su najavile da će u srijedu na ulice poslati više od dvadeset tisuća policajaca kako bi ugušili nerede.

Schuster, bivši komunist koji često kritizira vladu zbog tržišne orijentacije, u govoru na televiziji izjavio je da ta pobuna odražava rast napetosti između bogatih i siromašnih. "Pljačkanje trgovina i drugi izrazi nezadovoljstva mogu eskalirati u još gori val socijalnih nereda", rekao je Schuster.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će biti posljedica rasta siromaštva, radikalnoga pogoršavanja socijalne situacije nezaposlenih... što su izazvale restriktivne socijalne reforme i poskupljenje osnovnih proizvoda", dodao je slovački predsjednik.

Romi čine osam posto od ukupno 5,4 milijuna slovačkoga stanovništva. Uglavnom žive u siromaštvu, u izolaciji u bijednim nastambama, a težak im je pristup obrazovanju, poslu i javnim službama.

(Hina) xvm xdj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara