SLOVAČKI PREMIJER DZURINDA U SRIJEDU U POSJETU HRVATSKOJ

Slovački premijer Mikulaš Dzurinda boravit će u srijedu u službenom posjetu Hrvatskoj gdje ga očekuje sastanak s predsjednikom vlade Ivom Sanaderom i predsjednikom parlamenta Vladimirom Šeksom, priopćeno je iz vladine službe za odnose s javnošću.

Teme razgovora slovačkog premijera s hrvatskim domaćinima bit će bilateralna pitanja, perspektive i razvoj nakon što je Slovačka 1. svibnja postala punopravna članica Europske unije te sudjelovanje u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Slovačka, koja je u svibnju postala i članica NATO-a, redovito je u dosadašnjim susretima s hrvatskim dužnosnicima isticala potporu hrvatskim naporima za pristup euroatlanskim integracijama.

U kolovozu, za privatnog posjeta Hrvatskoj i sastanka s predsjednikom Republike Stipom Mesićem, novi predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič, Slovak hrvatskoga podrijetla, naglasio je spremnost svoje zemlje pomagati Hrvatskoj na njezinu putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U proteklih pet mjeseci i druge institucije slovačke vlade iskazale su potporu. Premijer Dzurinda je u uvodnome govoru na međunarodnoj konferenciji o širenju Europe u ožujku u Bratislavi kada je, u svojstvu domaćina govorio o stanju u regiji, kazao da "napredak Hrvatske predstavlja prekretnicu".

Korištenje slovačkih iskustava vezanih za legislativu u približavanju EU i NATO-u bit će dobrodošla pomoć Hrvatskoj, suglasili su se u lipnju u Zagrebu predsjednik Sabora Vladimir Šeks i njegov tadašnji gost, slovački kolega po dužnosti Pavol Hrušovski.

Dzurinda, premijer od 1998. godine kada je dužnost preuzeo od Vladimira Mečiara koji je dominirao slovačkom politikom od pada komunizma 1989. godine, službeno je posjetio Zagreb i 2000. godine.

(Hina) xrt ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara