Slovence više od Brexita brine zastoj u Njemačkoj, Italiji, Austriji

Slovence više od Brexita brine zastoj u Njemačkoj, Italiji, Austriji

Foto: FAH

PROCES odlaska Velike Britanije iz Europske unije unosi dosta gospodarske i političke neizvjesnosti u idućim mjesecima u Europskoj uniji, u prvom redu kroz mogući pad ekonomske aktivnosti na zajedničkom tržištu, prema analizi s kojom je u petak izašao ured za makroekonomske anlize (UMAR) slovenske vlade.

Velika Britanija tek je na 11. mjestu trgovačkih partnera Slovenije čiji BDP u velikoj mjeri ovisi o vanjskoj potražnji, pa se strahuje u prvom redu od posrednog učinka kroz  pad rasta  i prijeteću revesiju u glavnim ekonomskim partnericama poput Njemačke, Italije i Austrije, što bi se moglo dogoditi kao posljedica Brexita.

Patit će slovenski turizam?

Zbog pada vrijednosti britanske funte posjet britanskih turista Sloveniji bit će manji, a utržak bi u odnosu na prošlu godinu mogao biti niži za 20 milijuna eura, navode slovenski financijski portali.

Mnistar financija Dušan Mramor izrazio je žaljenje odlukom britanskih birača, ali je dodao da će slovenska vlada učiniti sve da posljedice za Sloveniju budu što manje.

Učinci britanskog izlaska iz EU-a neće biti vidljivi odmah i ovisit će o dinamici i načinu na koji se to provede, ocjena je slovenskog ministra financija.

Odluku na britanskom referendumu iznenađujućim je rezultatom nazvao predsjednik slovenske gospodarske komore Samo Hribar MIlič, te dodao da se nikako ne smije dopustiti da u EU-u kao posljedica toga dođe do ekonomskog zatvaranja.

Pobjeda europskih populista

"Slobodan protok roba, usluga, kapitala i radne snage ostaje temeljni postulat usjpešne ekonomske zajednice", kazao je Milič, založivši se da jedinstveno tržište i nakon Brexita ostane neokrnjeno i da se to po njegovu uvjerenju može postići.

Premijer Miro Cerar naveo je u posebnom priopćenju za  javnost  da se treba suprotstaviti dezintegracijskim procesima do kojih bi nakon britanskog referenduma moglo doći, ali da je uvjeren kako  EU i bez Velike Britanije može opstati, te se posvetiti na ključne izazove i krize koje je zadnjih godina pomalo zanemarivala.

Poslvni dnevnik Finance navodi u političkom komentaru povodom britanskog Brexita on predstavlja pobjedu europskih populista ali i "Putonove Rusije" te mogući dolazak "neliberalne demokracije" Orbanova tipa kao svjetskog poretka.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara