Slovenci koji borave u Hrvatskoj mogu koristiti europsku karticu zdravstvenog osiguranja

HRVATSKI i slovenski ministri zdravstva Andrija Hebrang i Dušan Keber danas su u Zagrebu potpisali Protokol o korištenju europske kartice zdravstvenog osiguranja za slovenske državljane koji borave u Hrvatskoj.

Nakon potpisivanja Protokola te Dogovora o korištenju kartice između hrvatskog i slovenskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hebrang je taj čin ocijenio prvim velikim korakom u prilagodbi hrvatskog zdravstvenog sustava onom u Europskoj uniji, kojoj odnedavno pripada i Slovenija.

"Za Hrvatsku počinje prilagodba njezina zdravstvenog sustava novim uvjetima koji vrijede u EU, a za dva dana, kada dobijemo status kandidata i odredi se početak pregovora za članstvo, počinje i pravo vrijeme kada počinjemo sinkronizirati naše postupke s onima u EU", rekao je.

Istaknuo je da je Hrvatska, prihvaćanjem slovenskog zahtjeva za korištenjem europske kartice, pojednostavila život za oko 900.000 Slovenaca koliko ih godišnje boravi u Hrvatskoj.

S tim se složio i slovenski ministar zdravlja Keber, koji je izrazio veliko zadovoljstvo pojednostavljenjem inače složenog postupka za strane korisnike zdravstvenog osiguranja.

"Izuzetno smo zadovoljni što je Hrvatska prihvatila naš prijedlog koji će i za vašu zemlju imati dobre posljedice", rekao je Keber, najavivši i skoru razmjenu iskustava između dvaju ministarstava zdravstva oko zdravstvene reforme.

"Prenijet ćemo naša iskustva da Hrvatska ne bi radila iste pogreške koje smo mi napravili", dodao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara