Slovenci otvorili obnovljen granični prijelaz

SLOVENSKI premijer Anton Rop svečano je u ponedjeljak pustio u rad novoizgrađene objekte na graničnom prijelazu Obrežje (nasuprot hrvatskom graničnom prijelazu Bregana) koji je potpuno spreman za schengenski režim graničnog prijelaza granice.

"Uvjeren sam da granice, pa i one na kojima će se primjenjivati schengenski sigurnosni standardi, ne smiju postati crta razdvajanja država članica EU od država nečlanica, nego element povezivanja", izjavio je tom prilikom slovenski premijer.

Otvaranju novosagrađene infrastrukture na graničnom prijelazu Bregana, koja je otvorena dva mjeseca prije roka i koja je stajala više od 30 milijuna eura, prisustvovao je i šef misije EU-a u Sloveniji Erwan Fouere.

Granični prijelaz Bregana-Obrežje do sada je godišnje prelazilo 11 milijuna putnika i 300.000 kamiona, a očekuje se da će sada biti omogućena još bolja protočnost roba i putnika, te da će se promet na najvećem hrvatsko-slovenskom prijelazu i povećati.

Riječ je o jednom od 4 granična prijelaza s Hrvatskom koja će Slovenija imati nakon što postane članicom Europske unije 1. svibnja iduće godine. Uz Breganu, to će biti još granični prijelazi Macelj, Rupa i Dobova, a za schengensku kontrolu bit će osposobljena i ljubljanska zračna luka Brnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenija će "schengenske standarde" u kontroli 670 kilometara granične crte s Hrvatskom početi primjenjivati već od uključenja u EU, a njezin ulazak u Schengenski sporazum očekuje se oko 2006. godine jer o tome odluku donosi Vijeće ministara Europske unije u ovisnosti o spremnosti pojedinih država koje će od svibnja iduće godine biti u "proširenoj" Europskoj uniji i koje imaju granicu prema nečlanicama.

Konačno uključenje neke od novoprimljenih država u "Schengenland" znači dobivanje SIS baze, odnosno Schengenskog informacijskog sustava u kojemu su podaci koji se odnose na osobe kojima je zabranjen ulazak uz EU, podaci o ukradenim vozilima, ukradenim dokumentima i osobama za kojima postoji policijska tjeralica.

Schengenski sporazum potpisale su 1995. godine najprije Njemačka, Belgija, Nizozemska, Luxembourg i Francuska, a u zajednički sustav propisa EU ušao je 1995. godine, s ciljem ukidanja prepreka i kontrole na "unutarnjim" granicama između država EU-a, te jačanja kontrole na "vanjskim" granicama, kako bi se onemogućile ilegalne migracije i širenje kriminala.

U Sloveniji ističu i potrebu jačanja policijskog graničnog nadzora na granici s Hrvatskom nakon 1. svibnja.

Schengenski režim odnosi se na promet ljudi, dok će granični prijelazi schengenskog tipa biti osposobljeni i za sve vrste kontrole robe, u pogledu veterinarske i fitosanitarne kontrole.

Svi malogranični granični prijelazi s Hrvatskom i režim prijelaza na njima važit će i nakon uključenja Slovenije u EU i u "Schengenland" dvije godine kasnije, a isto tako i sporazum da se iz jedne u drugu državu (po bilateralnom sporazumu) može ulaziti samo uz predočenje osobne iskaznice jer je riječ o svojevrsnom "mirazu" koji Slovenija u EU unosi nakon svojeg uključenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara