Slovenci raspravljaju o podršci Janšinoj vladi

NAKON što je slovenski premijer Janez Janša povukao ponuđenu ostavku, zbog nezadovoljstva političke potpore političkih stranaka, slovenski će parlament sutra raspravljati o podršci njegovoj vladi.

Slovenija bi 1. siječnja 2008. trebala preuzeti predsjedavanje Europskom unijom, ali nakon poraza vladina kandidata za predsjednika Peterlea Janša je najavio ostavku koju je zatim povukao nakon razgovora s europskim čelnicima. Janša je ipak odlučio da se u parlamentu pokrene rasprava o povjerenju vladi s javnim glasovanjem tako da se točno zna koji zastupnici podržavaju vladu.

Rasprava bi trebala početi sutra poslijepodne. Sve opozicijske stranke najavile su da će glasati protiv vlade, ali također ističu kako neće preuzeti odgovornost za predsjedavanje Unijom. O ishodu glasanja tako će ovisiti glasovi zastupnika koalicijske vlade, koja se sastoji od SDS-a, NSi-ja, DeSUS-a i SLS-a. Smatra se kako je poziv na glasanje o povjerenju vladi Jašin pokušaj da osigura jedinstvo koalicije uoči početka predsjedanja Unijom.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara