Slovenci sa Srbima u boljim odnosima nego s Hrvatima

Slovenci sa Srbima u boljim odnosima nego s Hrvatima

PREDSTAVLJAJUĆI rezultate telefonske ankete provedene na 719 ispitanika, slovensko Ministarstvo vanjskih poslova (MZZ) izvijestilo je kako većina ispitanika smatra da Slovenija ima bolje odnose sa Srbijom nego s Hrvatskom.

Anketa je provedena u periodu od 29. veljače do 3. ožujka, a za potrebe MZZ-a proveo ju je Fakultet za primijenjene i društvene studije u Novoj Gorici.

Prema rezultatima ankete, većina Slovenki i Slovenaca podupire odluke slovenske vlade i parlamenta u vezi priznanja Kosova, a također ih je velika većina suglasna sa stavom kako bi Slovenija trebala imati oštriji i tvrđi stav prema Hrvatskoj (74%).

Također većina se ispitanika složila kako bi Hrvatska i Srbija trebale ući u Europsku uniju, a čak njih 42 % vjeruje kako bi bilo dobro kada bi te dvije zemlje u EU ušle istovremeno.

U dijelu ankete namijenjenom ispitivanju percepcije građanstva o odnosima Slovenije s Hrvatskom, njih 72 % smatra kako su međusobni odnosi loši, a svega osam posto ih smatra kako su ti odnosi dobri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZERP naštetio Sloveniji

Da je primjena ZERP-a naštetila Sloveniji smatra 69 % ispitanika, a 65 % ispitanika smatra kako bi Slovenija daljnje pregovore Hrvatske s EU-om morala uvjetovati prihvatljivim rješenjem problema oko ZERP-a.

Od 719 ispitanika njih 59 % podupire članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, a 30 posto ih je protiv toga.
Nadalje, 62 % ispitanika podupire slovensko priznanje kosovske neovisnosti, a 23% ih je protiv takvog poteza. U pogledu slovensko-srpskih odnosa, 37% ispitanika smatra kako su ti odnosi normalni, usporedno sa samo 17% onih koji smatraju da su odnosi između Slovenije i Hrvatske normalni.

U pogledu članstva Srbije u Europskoj uniji, 67% ispitanika podupire ulazak Srbije u EU, a protiv se izjasnilo 22%.
 
Što se tiče vremena primanja Srbije i Hrvatske u EU, devet posto ispitanika dalo je prednost Srbiji, 32% smatra da bi najprije Hrvatska trebala ući u EU, a 42% njih smatra kako bi Hrvatska i Srbija trebale ući istovremeno.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara