Slovenci se povukli, ostali problemi: Kosor opet prolongirala rok za završetak pregovora

Tekst: I.Ć.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

"SIGURNA sam da će Hrvatska u ovo doba sljedeće godine završiti pregovore o članstvu u Europskoj uniji", naglasila je danas premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade komentirajući najnovije Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske.

Lipanj pa zima, pa proljeće, pa jesen

Zanimljivo je podsjetiti kako je službena vlast početkom godine naglašavala kako nas samo blokada Slovenije priječi da završimo pregovore do polovice ove godine, nakon toga u lipnju i srpnju govorilo se o tome da je moguće da bi pregovore mogli završiti do kraja godine ako Slovenci u kolovozu ili rujnu prekinu blokadu hrvatskih pregovora. Nakon dogovora Boruta Pahora i Kosor prve najave iz Banskih dvora bile su kako je kraj pregovora moguć na proljeće, da bi danas Kosor rekla kako se nada završetku za godinu dana, odnosno u jesen sljedeće godine.

Isto tako valja naglasiti ovom prigodom kako su česte kritike iz službene Ljubljane govorile da Hrvatska zapravo uvelike kasni u pregovaračkom procesu te da im je sukob sa Slovenijom dobro došao, no takve kritike uvijek su odbijane od strane službenog Zagreba.

Jedrima umjesto mjenjačem

Hrvatskoj tek sada predstoje ustavne promjene, a uz niz problema tu je i nepostojeći Zakon o radu koji bi bio usaglašen sa zakonodavstvom Europske unije, a radi sukoba sa socijalnim partnerima Hrvatska ne može ni otvoriti 19. poglavlje pristupnih pregovora.

Kosor je crnu prognozu o završetku pregovora za godinu dana upakirala u "dobru vijest" o izvješću EU-a za koje se nada da je posljednje za Hrvatsku. Također Kosor je i dalje sijala optimizam plasirajući informaciju da je Europska komisija državama-članicama Unije predložila da osnuju radnu skupinu za izradu hrvatskog pristupnog ugovora.

"Na početku smo kraja. Svom snagom i punim jedrima naprijed“, poručila je Kosor opet upotrijebivši riječ "jedra" umjesto "pete brzine" Ive Sanadera što su mnogi znali protumačiti kao kritika bivšem premijeru za krstarenje na "Malo vitra".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara