Slovenci traže još jedan sastanak s Hrvatskom prije arbitraže

Slovenci traže još jedan sastanak s Hrvatskom prije arbitraže

Tekst: I.Kri. / Z. Jagodić
Foto: Milivoj Keber (Cropix)

GODINU dana od početka slovenske blokade zbog prejudiciranja granice, Hrvatska je danas na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu otvorila šest i zatvorila pet pregovaračkih poglavlja s Europskom unijom.

Time Hrvatska četiri godine nakon otvaranja pristupnih pregovora ima 28 otvorenih i 12 zatvorenih poglavlja, a ostalo joj je još pet poglavlja za otvaranje. Tri od preostalih pet poglavlja blokiraju naši susjedi Slovenci, a ostala dva su poglavlje o tržišnom natjecanju te ono o pravosuđu i temeljnim pravima.

Tri poglavlja Slovenci blokiraju zbog sadržajnih primjedbi

Na konferenciji su danas otvorena poglavlja Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Pravda, sloboda i sigurnost te Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, dok smo zatvorili poglavlja Sloboda kretanja radnika, Pravo trgovačkih društava, Carinska unija, Statistika i Transeuropske mreže.

Zbog "sadržajnih primjedbi" slovenske strane zatvorena su ostala poglavlja Ribarstvo, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Koje su to sadržajne primjedbe Slovenija nije definirala te ćemo i o otvaranju tih poglavlja vjerojatno trebati pregovarati sa našim susjedima. Do kraja godine švedsko predsjedništvo će vjerojatno sazvati još dvije konferencije u kojima bi trebala biti otvorena sva poglavlja.

Bildt: Bitan napredak za regiju

Na konferenciji za tisak održanoj nakon završetka pretpristupne konferencije ministara i nastavka pregovora o rješavanju graničnog pitanja, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt je izjavio da je današnjim otvaranjem šest i zatvaranjem pet poglavlja učinjen veliki napredak.

Današnji dan je Bildt ocijenio veoma važnim u pristupnim pregovorima "ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu regiju i za proces europskih integracija". Također, Bildt je dodao da je održan sastanak o graničnom pitanju u kojem je "postignut bitan napredak", te su se strane u pregovorima "približile dogovoru na temelju međunarodnog prava i dobrosusjedskih odnosa". 

Jandrokovićev optimizam

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija, Gordan Jandroković je također izrazio zadovoljstvo danas obavljenim poslom, te je naglasio da je "postignut bitan iskorak u pristupnim pregovorima" i iznio svoj optimizam da će Hrvatska završiti pregovore do sredine 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I po pitanju nastavka rješavanja graničnih pitanja Jandroković je zračio optimizmom. "Optimist sam i vjerujem da možemo doći do rješenja koje će biti prihvatljivo i za Hrvatsku i za Sloveniju.", rekao je  Ministar dodajući da će se pregovori uskoro nastaviti.

Podloga je drugi Rehnov prijedlog

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar je izjavio da je s hrvatskom stranom postignut dogovor da je "potreban još jedan tehnički sastanak prije nego što se postigne sporazum o rješavanju graničnog pitanja kroz arbitražu".

Žbogar je dodao da ne očekuje nikakve velike promjene u potpisanom sporazumu naspram prijedloga koje bi zahtijevale vraćanje dokumenta i državni parlament. Žbogar je nekoliko puta jasno naglasio da je prijedlog usklađen s hrvatskom stranom te da je i hrvatska strana potvrdila da je drugi Rehnov prijedlog ishodište za pregovore i za konačno usklađivanje arbitražnoga sporazuma.

Rehn: Win-win situacija za sve strane

Optimističan je bio i Olli Rehn, koji je i uoči sastanka naglasio da vrlo malo nedostaje do parafiranja sporazuma "To nije samo win-win situacija za Sloveniju i Hrvatsku, to je pobjeda za cijelu EU." Hrvatsko današnje otvaranje i zatvaranje 11 poglavlja je Rehn nazvao "dobrom viješću za sve tri strane". Na pitanje postoji li mogućnost da sporazum bude danas parafiran Rehn je neodređeno odgovorio "Vidjet ćemo, gotovo da smo ondje".

Kosor: Završna faza pregovora

Ipak, za razliku od slovenskog ministra Žbogara koji ima mandat za parafiranje toga sporazuma, hrvatska strana još uvijek taj mandat nema jer procedura još nije izvršena u Saboru. "Njima je za to potrebna konačna verzija dogovora", objasnio je hrvatsku situaciju Žbogar.

U osvrtu na današnji napredak u hrvatskim pregovorima za pristupanje EU premijerka Jadranka Kosor je ocijenila da je "današnje otvaranje i zatvaranje 11 poglavlja s EU označilo ulazak Hrvatske u zadnji dio pregovora s Bruxellesom.

Današnja pristupna konferencija Hrvatske i EU je bila izrazito kratka, trajala je tek 30 minuta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara