Slovencima smo prvi izbor za godišnji, 48 posto odabralo Hrvatsku

Slovencima smo prvi izbor za godišnji, 48 posto odabralo Hrvatsku

Ilustracija: Tea Čimaš/Cropix

U GFK SLOVENIJA upravo je završeno istraživanje o korištenju ovogodišnjeg ljetnog odmora na uzorku od 600 ispitanika. Za slovenske građane, koji ove godine koriste ljetni odmor, dominantna destinacije je i dalje Hrvatska.

Kamo i na koliko dana se odlazi na ljetni odmor?


Većina ispitanih (oko 65%) i ove godine odlazi na odmor u već poznatu destinaciju, a slaba trećina traži nešto novo. U najvećoj mjeri za ovogodišnji odmor  izabrana je Hrvatska (48%). Gotovo trećina ostaje u vlastitoj zemlji (29%). Od ostalih zemalja nešto više se navode Grčka (3%), Španjolska (2,5%), Turska (2%) i Italija (1,9%). Ipak, manji broj odlazi i u SAD, Tunis, Francusku, Egipat, Crnu Goru ili još neke daleke i egzotične destinacije.

Dužina ljetnog odmora je ipak dosta skromna za većinu građana Slovenije. Jedna trećina građana koristi odmor od tjedan dana a još 20% na odmoru provodi šest ili manje dana. Za desetodnevni odmor odlučila se petina ispitanih, a odmor od dva tjedna koristi oko 16% građana Slovenije. Tek oko 10% Slovenaca koristi  ljetni odmor u trajanju od tri tjedna ili nešto duže.

Većina sama organizira svoj odmor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za organizaciju odmora u vlastitoj režiji odlučilo se čak oko 84% ispitanih. Ostali se prepuštaju organizaciji odmora preko turističkih agencija.

Na odmor do odabrane destinacije najviše se odlazi automobilom (79%). Druga je varijanta avion (oko 13%). Mnogo manje je to vlak (oko 2%), autobus (oko 2%), brod,  motor i sl. Kada se na odmor ide u vlastitoj režiji automobil je još češće naveden kao prvo sredstvo transporta (86%), a slijedi avion (oko 8%). Kod aranžmana preko turističke agencije puno češći je transport avionom (40%), što je tek nešto manje nego automobilom (42%).

Kao vrsta smještaja na prvom su mjestu apartmani ili kuće. Za najam apartmana/kuće opredijelilo se oko 40% ispitanih, a oko 16% koristi vlastiti apartman ili kuću ili je kod prijatelja ili rodbine. Smještaj u hotelu koristilo je ili će tek koristiti nešto više od petine ispitanih (23%). Slijedi kampiranje u vlastitoj ili unajmljenoj prikolici ili šatoru (15%). Tročlane obitelji češće koriste smještaj u hotelu (29%) dok četveročlane to čine rjeđe (17%). Četveročlane obitelji zato češće izabiru kampiranje (17%), a tročlane to čine rjeđe (11%). Isto tako, četveročlane obitelji za 5% više koriste boravak u apartmanu nego što to čine tročlane.

S koliko novca na odmor?


Tročlana obitelj najčešće potroši za odmor, u prosjeku između 750 do 1.000 eura (36%). Slijede oni s potrošnjom između 300 i 500 eura (17%), te oni koji troše između 1.000 i 1.500 eura (16%). Četveročlana obitelj također u prosjeku za svoj odmor potroši između 750 i 1.000 eura (36%). Slijede oni koji potroše od 1.000 do 1.500 eura (25%), te 16% onih koji potroše između 300 i 500 eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara