Slovenija: Apel bolesne umjetnice povećao interes za doniranje koštane srži

Više od 400 ljudi javilo se u zadnjih desetak dana u Ljubljani transfuzijskim centrima, nudeći se za potencijalne donatore tkiva renomiranoj flautistici Ireni Grafenauer koja je nedavno javno objavila da boluje od rijetkog oblika leukemije i da joj može pomoći samo presađivanje koštane srži.

Kako je u utorak izjavio ministar zdravstva Dušan Keber, apel poznate umjetnice izazvao je veliko zanimanje za područje tipizacije tkiva i presađivanje koštane srži, a uzorci donatora bit će analizirani u roku dva tjedna kako bi se ustanovilo je li među njima i darovatelj čije tkivo odgovara oboljeloj umjetnici.

Apel da joj se pomogne naći odgovarajućeg donatora vrhunska glazbenica i profesorica flaute na muzičkoj akamediji "Mozarteum" u Salzburgu izrekla je na novogodišnjem prijemu kod predsjedNika države Janeza Drnovšeka koji joj je dodijelio najviše državno odlikovanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

46-godišnjoj umjetnici leukemija je otkrivena početkom godine na jednoj klinici u Muenchenu, gdje u bazi nisu uspjeli naći odgovarajućeg donatora. Kako je u više javnih nastupa u medijima ustvrdila umjetnica, šanse da se nađe odgovarajući donator čija bi joj koštana srž odgovarala su 1 naprama 40.000, pa je zato poželjno da se odazove što više onih koji bi mogli pomoći njoj ili drugim bolesnicima kojima je operacija presađivanja tipiziranih tkiva potrebna.

(Hina) fl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara