Slovenija će dokazati da nema obveze prema štedišama Ljub. banke

SLOVENSKA vlada idućih će dana Banci za međunarodna poravnanja (BIS), Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Republici Hrvatskoj podnijeti dokaze da nema obveza prema štedišama Ljubljanske banke u Zagrebu, rekao je u razgovoru za emisiju ´Odmevi´ drugog dnevnika slovenske televizije predstavnik slovenske vlade za pitanja sukcesije Rudi Gabrovec.

Hrvatska je vlada još 1991. godine prihvatila, a Sabor na dan osamostaljenja Hrvatske potvrdio, zakon kojim je devizna štednja Ljubljanske banke Zagreb priznata kao obveza hrvatske države, tvrdi se u prilogu koji je u svom glavnom večernjem dnevniku objavila slovenska televizija, uz tvrdnju kako hrvatske vlasti još od 1991. zavode hrvatske štediše Ljubljanske banke da su njihove devize u Sloveniji.

´Hrvatska je 1991. prihvatila teritorijalno načelo isplate devizne štednje, jednako kao i Slovenija´, izjavio je za slovensku televiziju predstavnik slovenske vlade za pitanja sukcesije Rudi Gabrovec. Po njegovim će riječima Slovenija dokumente koji dokazuju da je Hrvatska zakonski obvezna isplatiti štediše, a ne Slovenija, dostaviti Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu gdje se rješava pitanje stare devizne štednje banaka s područja bivše Jugoslavije.

´O tome je bilo napravljena pravna ekspertiza naših stručnjaka, pa ćemo o njoj obavijestiti BIS i Međunarodni monetarni fond´, izjavio je Gabrovec, spomenuvši da je Hrvatska jedina država s područja bivše Jugoslavije koja još nije ratificirala bečki sporazum o sukcesiji SFRJ kojim je određeno da se pitanjem devizne štednje bavi Banka za međunarodna poravnanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gabrovec je najavio da će o najnovijim otkrićima slovenskih pravnih stručnjaka o hrvatskim zakonima kojima je 1991. preuzela dug Ljubljanske banke govoriti i u drugom dnevniku u 22. sata. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara