Slovenija će tužiti Hrvatsku europskim institucijama

SLOVENIJA će jučerašnji incident na granici za koji odgovornim drži hrvatsku stranu internacionalizirati, navode u četvrtak slovenski mediji.

Slovenska agencija STA objavila je u četvrtak ujutro izjavu slovenskog veleposlanika u Bruxellesu Cirila Štokelja koji tvrdi da je postupak informiranja europskih institucija o jučerašnjem "teškom incidentu" već započeo.

Slovenija je o uhićenju 12 slovenskih državljana - članova Slovenske pučke stranke (SLS), među kojima je bio i zastupnik u parlamentu Janez Podobnik - u srijedu kasno navečer obavijestila Europsku komisiju, danas će stvar predstaviti Vijeću Europe u skupini za zapadni Balkan, a idućeg tjedna isto će učiniti na na sastanku odbora stalnih članica EU-a, takozvanom COREPER-u, te na sastanku europskih ministara vanjskih poslova, potvrdio je Štokelj.

"Prve reakcije pokazuju ogorčenje nad postupkom Hrvatske koja je kandidatkinja za Europsku uniju", rekao je Štokelj, dodajući da je riječ o grubom incidentu.

Više slovenskih političkih stranaka najavilo je za četvrtak konferencije za novinare posvećene jučerašnjem postupku hrvatske pogranične policije i odnosima s Hrvatskom općenito, a o tome će će raspravljati, kako je najavio premijer Anton Rop, i slovenska vlada na današnjoj sjednici.

Zbgo odbijanja da pokažu dokumente, jučer popodne na graničnom prijelazu Dragonja, djelatnici hrvatske policije su zadržali zastupnike Slovenske pučke stranke (SLS) u parlamentu Janeza Podobnika i Ivana Božiča te više slovenskih državljana koji su se vraćali iz posjeta kontroverznom Jožku Jorasu iz Mlina u općini Buje. Skupina gostiju u Jorasovom dvorištu je "posadila lipu".

"Hrvatska je policija oko 16.25 sati zadržala zastupnike SLS-a Janeza Podobnika i Ivana Božiča jer su ilegalno prešli granicu i odbili se legitimirati, javljeno je iz Policijske uprave istarske. 

Zatim su uz sredstva prisile privedeni u policijsku postaju u Bujama a u naguravanju je navodno udarac dobio zastupnik Podobnik. Policija je izjavila da će liječnik pregledati Podobnika i odrediti što se točno njemu dogodilo.

Izvor fotografije: Vjesnik

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara