Slovenija: Drnovšek mora dati informaciju o Kučanovim gostima

JEDNOM je slovenskom novinaru nakon višemjesečne borbe uspjelo dokazati da ima pravo doznati koga je bivši predsjendik Milan Kučan prije Božića 2003. pozvao na domjenak jer se događaj odvijao u državnom protokolarnom objektu, a sumnja se da je financiran sredstvima iz državnog proračuna.

Novoimenovana povjerenica za pristup javnim informacijama Nataša Pirc, nekada i sama novinarka, naredila je uredu sadašnjeg predsjednika Janeza Drnovšeka da novinaru tjednika "Mag" Igoru Kršinaru preda kopiju popisa uzvanika s kojima se Milan Kučan sastao u vili Podrožnik i na njenu odluku ured nema pravo žalbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijela priča naravno ima političku pozadinu jer je na spomenutom domjenku, na kojem je Kučan ugostio više desetaka pripadnika domaće ekonomske i političke elite, počela kružiti ideja o osnivanju Kučanove neformalne političke udruge "Forum 21" koja bi na ovogodišnjim parlamentarnim izborima podržala stranke ljevice i možda spriječila dolazak desnog centra na vlast i imenovanje Janeza Janše novim slovenskim premijerom.

Objava podataka o tome tko su bili Kučanovi gosti, tko je financirao sastanak i čemu je bio namijenjen ima za cilj osiguranje transparentnosti u djelovanju državnih organa i spriječavanja eventulanih zloporaba, odlučila je povjerenica u odluci na žalbu novinara "Maga" čiju su molbu prije toga odbili i vlada i predsjednikov ured.

"Mag" je tjednik blizak strankama desnog centra koje sumnjaju da nekadašnji predsjednik Kučan i dalje ima velik utjecaj na političke procese u državi i da mu se u zadnje vrijeme približio i premijer Anton Rop.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara