Slovenija gradi protočne hidrocentrale na Savi

IDUĆEG tjedna počet će gradnja prve od 5 protočnih hidrocentrala na rijeci Savi prema granici s Hrvatskom kojima Slovenija želi zadovoljiti povećane potrebe za električnom energijom u idućim godinama.

Sporazum o gradnji hidrocentrale Boštanj potpisao je u petak holding Slovenske hidroelektrarne s nekoliko domaćih građevinskih izvođača, a radovi u vrijednosti 15 milijuna eura trebali bi biti gotovi do proljeća 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zadnja u nizu protočnih elektrana na rijeci Savi trebala bi biti napravljena 2015. godine blizu Brežica, a cijeli sustav, kako se predviđa, omogućit će i navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Ideja o gradnji protočnih hidrocentrala na Savi stara je desetak godina, a njezino ostvarenje kasni i zbog teškoća oko financiranja, te neuspjeha sa davanjem koncesija za gradnju mješovitom austrijsko-slovenskom energetskom konzorciju.

Sustav hidrocentrala na Savi trebao bi nadoknaditi i mogući nedostatak električne energije koji bi se inače pojavio nakon zatvaranja nuklearke Krško čiji predviđeni životni vijek istječe 2023. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara