Slovenija i dalje blokira tri poglavlja

Slovenija i dalje blokira tri poglavlja

Tekst: Z.Jagodić
Foto: Arhiva

HRVATSKA će sutra na pregovaračkoj konferenciji ministara otvoriti ili zatvoriti 11 novih poglavlja u pregovorima s EU, a usporedo će se i nastaviti pregovori o graničnim pitanjima.

>Potvrda iz Bruxellesa: Za dva dana Hrvatska nastavlja svoj put prema Europi

Veleposlanici država članica EU su potvrdili da će Hrvatska otvoriti šest poglavlja, a trajno zatvoriti pet poglavlja. Među poglavljima koja će biti otvorena se nalaze poglavlje o Slobodi kretanja kapitala, Poreznom sustavu, Poljoprivredi i seoskome razvoju, Sigurnosti hrane, veterinarskoj i fitosanitarnoj politici, Pravdi, slobodi i sigurnosti, te o Područnoj politici i usklađivanju ustrojnih sprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blokada zbog "sadržajnih" nesuglasica

Među pet poglavlja koja se trajno zatvaraju su Sloboda kretanja radnika, Pravo trgovačkih društava, Carinska unija, Statistika i Transeuropske mreže.

Ipak, tri su poglavlja spremna na otvaranje, ali će ostati blokirana. Radi se o Ribarstvu, Okolišu i Vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici. Slovenija prema tip poglavljima ima "sadržajne zadrške" te "one nisu povezane s pitanjem granice među državama", prenosi RTV Slo. Ipak, u izjavama slovenskih vladajućih političara se nigdje ne može točno iščitati razloge za blokiranje tih triju poglavlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara