Slovenija i Italija prigovaraju Hrvatskoj zbog pojasa u Jadranu

PREDSTAVNICI Slovenije i Italije na Mediteranskoj konferenciji o ribarstvu u Veneciji u utorak su, u izjavama za novinare, ponovili svoje prigovore zbog "jednostranosti" hrvatske odluke o proširenju jurisdikcije na Jadranu.

Slovenski ministar poljoprivrede Franci But ocijenio je da je "multilateralnost temeljno načelo zajedničke sredozemne politike čiji je početak konferencija u Veneciji".

"Osnovno načelo je multilateralnost, zajednički dogovor i suglasje uz poštivanje činjenice da države imaju određena prava", ustvrdio je But.

Također je ocijenio kako se "svi slažu da je jednostrani oblik komunikacije nepoželjan i ne pridonosi zajedničkom napretku ribarstva na Sredozemlju".

Na pitanje tko su "svi", objasnio je da su to "članice EU i one koje će to tek postati".

Najavio je da će u svom sutrašnjem govoru na skupu istaknuti namjeru Slovenije da se nakon venecijanske konferencije organizira posebna konferencija o Jadranu na kojoj bi se sve jadranske zemlje pokušale dogovoriti "o zajedničkim ribolovnim i ekološkim zonama, jer je to jedini pravi način koji će poduprijeti većina ovdje prisutnih".

Hrvatska je 3. listopada proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas na Jadranu, s odgodom početka provođenje te mjere na godinu dana, u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora te na tragu Akcijskog plana EK za Mediteran i postojećih presedana.

Ni u Konvenciji UN-a o pravu mora, ni u Akcijskom planu EK za Mediteran, niti u pripremnim dokumentima za skup u Veneciji, ne spominje se mogućnost koju zagovara slovenski ministar, a to je "uspostava zajedničkih ribolovnih i ekoloških zona".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjernik EK za poljoprivredu i ribarstvo Franz Fischler u utorak je u Veneciji potvrdio da bez širenja jurisdikcije ne može biti značajnog napretka u upravljanju ribarstvom na Mediteranu. Pritom je naglasio važnost usklađenog pristupa i u kontekstu rješenja za Jadran kritizirao jednostrane poteze.

Naglasivši da je suradnja "srce" Konvencije UN-a, ukazao je na "neproduktivnost rasprave o tome tko ima pravo na što prema međunarodnom pravu".

Podtajnik u talijanskom ministarstvu poljoprivrede i ribarstva Paolo Scarpa Bonnano izjavio je novinarima da je Hrvatska s proglašenjem svoje zone "učinila korak koji nije u duhu europske multilateralnosti u odlučivanju".

S Hrvatskom se razgovara i na bilateralnoj i na multilateralnoj razini, rekao je Scarpa i dodao kako očekuje da će se Hrvatska pridržavati europskih normi ako zeli u EU.

Na pitanje hoće li talijanski ribari ostati bez posla zbog hrvatskog širenja jurisdikcije, odgovorio je da neće i kako vjeruje da će se sve riješiti dogovorom.

Voditelj hrvatskog izaslanstva na konferenciji, zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović ranije je najavio da će Hrvatska s Europskom komisijom i Rimom razgovarati o kvotama izlova u svojoj zaštićenoj zoni za talijanske ribare.

Na konferenciji u Veneciji, koju organizira EK i talijansko predsjedništvo EU, sudjeluju članice Opće komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM), koja bi trebala prerasti u regionalnu ribarsku organizaciju i glavni instrument provedbe zajedničke politike EU na Mediteranu.

Skup koji se održava u Veneciji u kompleksu Fondacione Zini, na otoku San Giorgio smještenom nasuprot Rive delle Schiavoni (Slavenska riva), prati stotinjak novinara, uglavnom hrvatskih, slovenskih i talijanskih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara