Slovenija: Mediji ocjenjuju neuspješnim sastanak mješovitog povjerenstva

SLOVENSKI tiskani mediji u subotnjim izdanjima ocjenjuju neuspješnim sastanak supredsjedatelja mješovitog povjerenstva za malogranični promet Hrvatske i Slovenije održan u petak.

Sastanak u Otočcu nije uklonio razloge za ribarske incidente koji su izazvali novu diplomatsku napetost između Ljubljane i Zagreba, tvrdi ljubljansko "Delo" koje dodaje da će se razgovori nastaviti, ali da za Ljubljanu nisu bili prihvatljivi prijedlozi o izmjenama kodeksa ponašanja ribara koje je predložila hrvatska strana.

Ljubljana je nakon sastanka u dvije diplomatske note Zagreb obavijestila da prostor u kojemu su se dogodili incidenti s kraja prošlog i početka ovog tjedna smatra slovenskim akvatorijem, a prosvjedovala je i protiv korištenja termina Savudrijska vala, navodi središnji slovenski list.

U komentaru "Delo" navodi da je osnovni razlog zadnje razmjene nota ekološko-ribolovna zona na Jadranu kojom Hrvatska od početka listopada "proširuje svoju jurisdikciju na Jadranu" jer zona u skladu s dogovorom iz Bruxellesa od prije nekoliko mjeseci počinje važiti za države koje nisu članice EU-a, a to zbog neriješene granice na moru između Hrvatske i Slovenije dovodi u pitanje međusobno povjerenje.

"Inzistiranje Zagreba na izmišljenoj crti sredine u Piranskom zaljevu za Ljubljanu znači situaciju koja graniči s incidentom", navodi se u komentaru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubljanski "Dnevnik" u komentaru upozorava da "teritorijalni spor" Hrvatske i Slovenije nije dobra međunarodna promidžba niti za jednu stranu.

U globaliziranom i međusobno ovisnom svijetu koji je sve više bez granica države se bore za tržišta, a ne za teritorij, navodi u svom prilogu Igor Mekina, te dodaje da nitko nije izračunao koliko je jednu i drugu državu "koštao 13-ogodišnji teritorijalni spor".

Slovenska je diplomacija prvi "skroman uspjeh" u rješavanju pitanja razgraničenja na moru pokazala kad je "korištenjem europskih instrumenata" postigla da je hrvatska "ekološko-ribolovna zona brzo pala u vodu", a taj će instrument i dalje biti potrebno koristiti, navodi Mekina u "Dnevniku".Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara