Slovenija: Na biralištima manje birača nego u prvom krugu

Slovenija: Na biralištima manje birača nego u prvom krugu
SLOVENSKO izborno povjerenstvo priopćilo je da je u nedjelju u prva četiri sata na izbore za novog predsjednika države i načelnike općina i gradova izašlo 22,43 posto glasača, što je nešto manje nego u prvom krugu prije tri tjedna, kada je do 11 sati glasovalo 25 posto birača.

Kao favorit za stjecanje, inače svog prvog, predsjendičkog mandata važi Janez Drnovšek koji je prilikom glasovanja u svojoj izbornoj jedinici u nedjelju ujutro rekao da će, pobijedi li na izborima, već u ponedjeljak podnijeti ostavku na dužnost premijera.

U tom bi slučaju bilo moguće novu vladu u parlamentu imenovati do 23. prosinca, kada bi se provela i primopredaja dužnosti između novog i starog predsjednika. Sadašnji predsjednik Milan Kučan izjavio je da u ovom krugu ne očekuje iznenađenja, što se tumači kao njegova potpora Drnovšeku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barbara Brezigar, protukandidatkinja Drnovšeku, koja je upravo na izborni dan proslavila svoj 49. rođendan, izjavila je prilikom glasovanja da se nada svojoj pobjedi i to, kako je rekla, ne zbog same funkcije nego iz želje da uvjeri ljude kako se Slovenci moraju prestati ideološki dijeliti i da je politika otvorena za sve.

Rezultati izbora bit će poznati oko 21 sat, a već nakon zatvaranja birališta bit će objavljeni rezultati ispitivanja na osnovi ´ex-poll´ paralelnog glasovanja na različitim biiračkim mjestima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara