Slovenija ne isključuje arbitražu za granice

SLOVENIJA ne isključuju arbitražu u pitanju granice na moru s Hrvatskom, ali pritom očekuje da se u arbitražnom postupku uzme u obzir dostignuta razina dosadašnjih dogovora, priopćilo je u četvrtak slovensko ministarstrvo vanjskih poslova.

"Slovenija načelno ne otklanja arbitražu kao jedan od mogućih načina mirnog rješavanja otvorenih pitanja između država, ali uz to utemeljeno očekujemo da će arbitražni postupak uvažiti dostignutu razinu dosadašnjih dogovora", kaže se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova u kojem je javnost obavještena da je Ljubljana odgovorila na hrvatsku notu od 7. listopada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se navodi u priopćenju slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, Slovenija je u odgovoru ponovila svoja poznata stajališta u vezi s proglašenjem hrvatskog ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu, ocjenjujući taj korak jednostranim i u suprotnosti s načelom dogovaranja.

"Slovenija uz to naglašava da status zemljopisno prikraćene države ne znači da država nema teritorijalni izlaz na otvoreno more, a posljedično i pravo na svoju isključivu ekonomsku zonu ili druge zone te da nema vlastiti epikontinentalni pojas", navodi se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara