Slovenija neće uvoditi zaštitnu klauzulu za nekretnine

PREMDA je tijekom 11 mjeseci od ulaska Slovenije u EU oko 500 stranaca kupilo nekretnine u toj državi, koristeći liberalizaciju tržišta, stanje nije alarmantno i Slovenija neće ostvarivati pravo na zaštitnu klauzulu, što bi mogla ako se ustanovi da to izaziva smetnje na domaćem stambenom tržištu, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Većinu nekretnina kupili su stranci slovenskog podrijetla, odnosno iseljenici sa stranim državljanstvom koji se zapravo vraćaju u "stari kraj", a prividna "navala" na slovenske nekretnine zapravo je posljedica toga da oni koji su proteklih godina bili u postupku kupovanja sada realiziraju već zaključene ugovore jer više ne moraju dokazivati reciprocitet. Prije ulaska Slovenije u EU stranci zainteresirani za kupnju morali su dokazati da zemlja iz koje dolaze pod istim uvjetima dopušta da Slovenci u njoj mogu kupovati nekretnine.

U slovenskim agencijama za nekretnine navode da je na atraktivnim područjima, kao što su slovenska obala, dolina rijeke Soče, te područja uz Bledsko i Bohinjsko jezero nekretnine kupilo i dosta Austrijanaca, Talijana, Nijemaca i Engleza. Desetak apartmana na Bledu kupili su tako proteklih mjeseci Englezi i Irci, no stranci obično očekuju u Sloveniji niže cijene nekretnina, uspoređujući je s Poljskom ili Slovačkom, pa ih iznenade dosta visoki cjenovni standardi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povoljnije cijene za stare kuće mogu se dobiti u sjeveroistočnom dijelu države, u Prekmurju, gdje je moguće kupiti staru seosku kuću već za dvadesetak tisuća eura.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara