Slovenija nema pravo uskladištiti radioaktivni otpad u blizini granice s Hrvatskom

HRVATSKO Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva neće dopustiti da se radioaktivni otpad skladišti na teritoriju Hrvatske niti će dopustiti skladištenje u neposrednoj blizini naše granice na području Slovenije, priopćeno je danas iz Ministarstva.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" objavio je jučer, pozivajući se na izvore iz slovenske državne agencije za radioaktivne otpatke (ARAO), da Hrvatska ne može utjecati na postupak izbora lokacije za gradnju skladišta nisko i srednjeradioaktivnog otpada iz NE Krško.

Ministarstvo zaštite okoliša ističe da Hrvatska može utjecati na odabir lokacije za odlagalište nuklearnog otpada samom činjenicom što je gradnja odlagališta radioaktivnog otpada "na popisu zahvata za koji je zemlja koja zahvat poduzima dužna obavijestiti susjedne zemlje o svojoj namjeri".

Slovenija bi do 20. svibnja trebala utvrditi lokaciju za buduće skladište nuklearnog otpada, a do sada se, po pisanju "Dnevnika", na natječaj javilo osam slovenskih općina, od kojih je polovica uz granicu s Hrvatskom.

Ako se Slovenija odluči na izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada u blizini hrvatske granice, Hrvatska će inzistirati na izradi studije o utjecaju na okoliš i provedbi postupka procjene utjecaja na okoliš na temelju odredbi Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državne granice, ističe danas hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša.

U priopćenju se kaže da je osnova tog stava u članku 3. i Prilogu I. Konvencije koji navodi zahvate za koje je obavezno provesti procjenu utjecaja na okoliš preko državne granice. U toj se točki doslovno navodi da je tu procjenu potrebno provesti ako se radi o "postrojenju konstruiranom isključivo za proizvodnju ili obogaćivanje nuklearnog goriva, za ponovnu preradu ozračenog nuklearnog goriva ili za uskladištenje, uklanjanje i preradu radioaktivnog otpada."

Sporazumi i ugovori o NE Krško iz 1970., 1974., i 1982. nisu Hrvatsku obvezivali na zbrinjavanje nuklearnog otpada iz NE Krško. Međutim, Zakonom o potvrđivanju Ugovora između hrvatske i slovenske vlade, a koju je Hrvatski sabor izglasao 3. srpnja 2002., određeno je da Hrvatska preuzima na sebe brigu o zbrinjavanju 50 posto nuklearnog otpada iz NE Krško, podsjeća u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara