Slovenija nezadovoljna formulacijama Europskog parlamenta

SLOVENIJA nije najzadovoljnija formulacijom iz nacrta najnovijeg izvješća Europskog parlamenta o spremnosti Slovenije za uključenje u EU u kojem se navodi da postoji "konflikt" Ljubljane i Zagreba oko morske granice i nastojat će da se takva formulacija ispravi u tekstu zaključnog izvješća Europskog parlamenta, prenose slovenski mediji.

U opširnom izvješću koje ukazuje na dobru pripravnost Slovenije pred svibanjsko uključenje u EU spominju se i odnosi s Hrvatskom koji se ističu kao glavni problem Ljubljane na području međunarodnih odnosa. Što se tiče granice u Piranskom zaljevu, navodi nacrt izvješća koji se našao pred vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta, to je problem koji spada u nadležnost međunarodnog prava, a Europska je komisija u jednoj fazi tog spora bila sugerirala da je spremna Sloveniji i Hrvatskoj pomoći da se pitanje bilateralno riješi, ocjena je skupine zastupnika koji su izradili prijedlog izvješća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubljansko "Delo" u svom broju od četvrtka navodi da Slovenija Europskom parlamentu predlaže drugi tekst u kojemu bi se istaklo da je glavni problem s Hrvatskom to što nije pristala na "parafirani" sporazum Drnovšek - Račan i što je "jednostrano proglasila" ekološko-ribolovnu zonu u Jadranu. Slovenski prijedlog u tom dijelu izvješća navodi da je "u interesu svih, pa i u interesu Europske komisije da se postigne mirno rješenje".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara